Indoor edzésnap-Oxygen Wellness Budapest, Fáy utca

 

Ez a nap kicsit más, mint a többi… Főiskolás feladataim, nevezetesen egy vizsga miatt Budapesten jártam. Így aztán, levezetendő a vizsgával járó feszültséget, egy kis sportot választottam. Szép idő volt, szívesen mentem volna futni a Margitszigetre, de sokkal kézenfekvőbb volt a főiskola szomszédságában levő sportcentrum.

 

Ez pedig az Oxygén Wellness Fáy utcai épülete. Valójában egy sportkomplexum, minden igényt kielégítő indoor sportlehetőségekkel, levezetésként pedig az alsó szinten egy fantasztikus wellness részleg vár bennünket. Olyan, amiért érdemes két szinttel feljebb egy izzasztó edzésen részt venni.

A délelőtt tíz óra körül elfogyasztott mini kakaós csiga és az egy bögre capuccinónak már nyoma sem volt bennem, ennek ellenére nem akartam étkezéssel húzni az időt. Ráadásul, ahogy Neked is tanácsoltam egy korábbi cikkemben, az edzések előtt másfél órával már nem ajánlott enni. Megterhelt gyomorral, emésztéssel „foglalkozó” szervezettel nem lehet jó teljesítményt elérni. De étkezés nélkül sportolni szintén nem tanácsos.

Ezt most le is teszteltem. Eredmény: fájó gyomor, gyorsabb kimerülés. Ha néha-néha étkezés nélkül sportolsz, még belefér, de nem lehet rendszeres. Ha nem étkezel edzés előtt, a szervezeted a teljesítményhez szükséges energiát nem a szénhidrátokból fogja nyerni, hanem a fehérjékből és a zsírraktárakból. A zsírból nyert energia még jól is jöhet, de a fehérjéből nyert már nem! A fehérje az izmod, amit oly nehéz munkával építesz fel, ne hagyd, hogy bevitt energia hiányában abból állítson elő fűtőanyagot a szervezeted.

Megoldás: éhgyomorra végzett sportolás után mielőbb, lehetőleg harminc percen belül, étkezz fehérjéből és szénhidrátból álló ételt. Például igyál fehérjeturmixot és egyél meg egy kiflit vagy zsemlét hozzá, de a legjobb, ha komplett ételt fogyasztasz. Jó választás a hús vagy hal burgonya, rizs, zöldségkörettel.

 

Két éve nem futottam teremben, futópadon, már jó ideje a szabadtéri sportolást részesítem előnyben. Kicsit tartottam is attól, hogy szokatlan lesz ismét egy szalagon futni. Az Oxygén Wellness többemeletes, szintenként változó, edzéstípusokhoz alkalmazkodó gépekkel felszerelt termeket próbálhatsz ki. Vannak különféle izomfejlesztő- és kardiógépek, súlyok, különtermek az aerobiknak, zumbának, jógának és még jó néhány órafajtának. A folyosón két hatalmas tábla tele van írva óratípusokkal! Többek között Czanik Balázs óráira is járhatsz.

 

Különterem van a spinningnek, de a legfelső emeleten – én úgy nevezem- futópadszakosztály is üzemel.

 

Nem számoltam még meg, mennyi futópad és ellipszis tréner, lépcsőzőgép található, és szinte mindegyik gép monitorral ellátott. Vagy televízió műsort nézel, vagy az általad például pendrivon hozott zenét, képeket nézed, hallgatod. Én a Budai hegyeket szoktam nézni, mivel az edzőterem körben üvegfalas, fantasztikus kilátással a hegyoldalra. Bár a Fáy utcai futballstadion is jól látható. Amikor beléptem a futógépes terembe, épp Rubint Réka tartott edzést néhány lelkes követőjének.

A futópadra fellépve random, azaz váltakozó intenzitásra programoztam, 28 percre, majd start. Ez az edzésmód váltogatja mind a dőlésszöget, mind pedig a terhelést, igazi intarvall futást produkál. Síkfutás váltakozik a hegymenettel. A tempó? Az 10 km/h feletti….

A futógépnél egy fontos dolgot vegyél figyelembe, ne próbáld legyorsulni a szalagot, csúnya esés és sérülés lehet a vége! A képernyőn futó műsor is elvonhatja a figyelmedet, elegendő egy pillanatnyi megbillenés, szédülés. Csak akkor kapcsold be, ha közben nem feledkezel meg arról, hogy egy nagy sebességű szalag fut alattad. Ha Te megállsz, attól az még továbbmegy a lábad alatt….

Az edzést letudva, majd felfrissülve a zuhany alatt, gyors átöltözés fürdőruhára és irány a sportcentrum wellness részlege, amit az öltözőkből közvetlenül megközelíthetünk egy belső lépcsőn.

 

Érzékek birodalma! Diszkrét félhomály még nappal is, amit a sejtelmes, rejtett világítótestek adnak, azonnali megnyugvást biztosítva a relaxáláshoz. A helység egyik felében a vizesblokk van hidromasszázs fúvókák sokaságával ellátott medencével, melyet víz alatti lámpák váltakozó fényei tesznek hangulatossá. Belecsobbanva a bugyogó vízbe, a víz alatti fények piros-kék-zöld fényeit figyelve máris lazulnak izmaink, feltöltődik lelkünk is.

 

Ha elegendő időt voltunk a vízben, a medence melletti pihenőrészben a fűtött kőágyakra fekhetünk, nagyon kellemes érzés a meleg mozaikkockákon pihenni.

 

Aztán átsétálunk a szaunatérbe, ahol több szauna típust is kipróbálhatunk. Én a legmelegebb, 95 °C finn szaunával kezdtem. Papucsokat a papucsparkolóba állítva, merthogy ilyen is van. Kellemes odafigyelés, hogy hat darab homokóra van bent, ami ugye nem rossz, hiszen mindenki, de legalábbis hat személy biztosan, saját maga idejét ellenőrizheti. Dupla szauna kályha szolgáltatja a meleget, halk zene mellett kapcsolhatsz ki. Ha ez Neked túl meleg, választhatod a másik, 86 °C-s finn szaunát is, vagy a gőzkamrát, de az infrát is. Mindenkinek igénye szerint és van miből választani!

 

A szaunák előterében egy hatalmas jéggép áll, melynek kürtőjéből folyamatosan potyog a jég, próbáld ki, nagyon jó érzés a forró bőrödet ezzel hűteni. Kitűnő izomösszehúzó szerepe van! Edzed vele az érfalaidat! Ha gondolod, beállhatsz a két zuhany valamelyikébe is, ahol egy dézsából zúdíthatod a fejedre a hideg vizet.

 

Én bementem a harmadik finn szaunába, ami érzetre az infrához hasonlatos, de itt is kövekkel megrakott kályha üzemel, fölé lógatott fémtállal, benne illóolajos vízzel. Ez a hang- és fényterápiás szauna. Négy szín, négy zene, ami ötpercenként váltakozik, nagyon kellemes, nyugtató élmény, feltétlenül próbáld ki. A piros megvilágításnál például madárdal szólt a hangszórókból, a zöldnél inspiráló énekkel együtt, a lilánál furulyaszó. Végezetül tettem még egy medencekört, majd visszatértem az öltözőbe.

 

Az Oxygén Wellness recepciójánál érkezéskor kapsz három törölközőt, fehéret a wellness részleghez, a két barnát pedig edzéshez és zuhanyozáshoz használhatod. Papucsot viszont vigyél magaddal, szükség lesz rá.

Immár felöltözve érdemes az éttermi részben is megállni és elidőzni kicsit, mielőtt elmész. Több internetes pult áll a rendelkezésedre, ha a capuccinód iszogatása közben megnéznéd a leveleidet, vagy olvasnál valamit. Ehetsz szendvicset, én például majonézes salátát választottam. Csak úgy dobozból fogyasztottam el, bár a pultos lányok ajánlottak tányért is hozzá.

 

Frissen facsart narancslé, némi koffein, saláta és már egész jól is érzed magad, hisz túl vagy egy futóedzésen, belecsobbantál a medencébe, lazítottál a szaunába. Ráadásul mindez egyáltalán nem terheli meg a pénztárcádat, időben pedig nekem két és fél óra volt.