Bár még javában a télbe tartunk, messze még a tavasz, de ezekben a hetekben, hónapokban sem hagyhatjuk abba az edzéseket. Érdemes az időről-időre visszatérő kellemesebb időjárást kihasználni a szabadban való sportoláshoz. A kerékpár már jó ideje félre van téve az állványára, keréknyomás lecsökkentve, lánc meglazítva, olajozva. Hiányzik is nagyon a tekerés! Marad a futás, valamint a teremsportok, Hot Iron, aerobik, spinning, fallabda edzések.

A tavaszi versenyszezonra való felkészülést a szinten-tartással, valamint a technikai fejlesztésekkel folytassuk. A sokszor kellemetlen időjárás, a korai sötétedés is a rövidebb edzéseket teszi lehetővé, így válasszuk az intervall mozgást. Fussunk rövidebb távokat, váltogatva a némiképp hosszabbakkal, de tegyünk bele technikás szakaszokat. Azaz sprinteljünk bele a távba, fussunk dombra, emelkedőre.

 

 

Figyeljünk arra, hogy ugyanazt a távolságot gyorsabban tegyük meg, vagyis gyorsuljunk  fel.

Ha eddig 8-9 km/h átlaggal futottál, most emeld meg ezt egy-két egységgel. Én most a 10-11 km/h feletti sebességgel ismerkedem. Itt már nem követem az előírásszerű „lépj közvetlenül a tested alá” futótechnikát, hanem szükséges kissé nyújtott, magad elé lépésre váltani. Ez magával vonzza a légzéstechnika váltását is, mély, erőteljes levegővételekre van szükség, itt már nem elegendő az orron be, szádon ki. A ki- és belégzés is szájon át történik. Érezned kell, ahogy tágul a tüdőd, szinte észlelhető, ahogy a tüdő hörgőcskék egyre nagyobb felületen képesek az oxigént megkötni, egyre jobban alkalmazkodnak a megnövekedett terheléshez, oxigénszükséglethez.

 

Ezt a gyorsabb tempót tartjuk heti 2-4 alkalommal, majd egy edzést  hosszútávval oldunk meg, amikor a szokásos normál tempóban, de 10 kilométer körüli távot futunk le. Ez nem kis távolság, próbálj olyan terepet kinézni, ami nagyjából megfelel ehhez a távhoz, ne kelljen kétszer-háromszor megkerülnöd ugyanazt a háztömböt. Javaslom a Gulyadombot Veszprémben, sajnos az időjárás nem biztos, hogy kedvez ennek az ötletnek, hisz ott terepen futsz. Vagy mérd le kerékpárod komputerével a távot a településen, ahol laksz, majd fuss ott  az utcákon, tereken át.

Kezdő futónak számít, aki képes megállás nélkül 30-60 percet lefutni, azaz körülbelül öt-tíz kilométert.  60 perc felett van a haladó szint, legalábbis futásban. de már közeledik… 🙂 Úgy gondolom, aki nem tizenéves kora óta sportol, hanem húsz éves kora felett kezd, avagy mondjuk harminc felé, ez a szint épp megfelelő. Az izomzatunk, vázrendszerünk, a szervezetünk már kialakult teljesen, némi finomítás elképzelhető, de nagy csodák már nem. Szóval, ha sikeresen lefutsz, vagy letekersz egy versenyt és célba is érsz, nagyon szép eredmény lesz!

Nincs megállás, sportolj télen is!