Azért, mert sportos, egészséges életmódot folytatunk, még nem kell lemondani a finom ételekről,  süteményekről. Készítünk valami finomat! Pite, pite…

Tudom, hogy nehézkes időt és energiát szakítani az ételek elkészítésére, főleg hétköznap munka után, de hétvégén mindig iktass be ebéd után egy kis sütést. Te készítsd el, így biztosan egészség-tudatos alapanyagokból állítod össze, tudni fogod, mi kerül bele.

Nézzük a mai receptet, ami egy pite, zöldséges,  leveles-vajas mirelit tésztaalapból.

 Zöldséges pite

Hozzávalók:

  • fél csomag mirelit leveles tészta
  • kb. 10-15 dkg vegyes zöldség (ez is mirelit, franciasaláta, vagy mexikói saláta alap)
  • kb 5 dkg kukorica
  • kevés brokkoli (nem nagy rózsák, inkább csak a kisebbek)

Készíts magad mellé egy sütőbe betehető peremes kerek tálat, kb 25-30 cm átmérőjű tálat, vajazd ki (egy szelet vajjal körbekened a tálat), szórd meg vékonyan liszttel.

Kapcsold be a sütőt 180 fokra állítsd a hőfokot. Előmelegítjük pár perc alatt.

Tegyél fel kisebb lábasba sós vizet, amikor felforrt dobd bele a zöldségeket és a brokkolit. Tedd rá a fedőt (párolódjon a gőzben) de legfeljebb 5-8 percig hagyd főni, majd szűrd le. A brokkoli élénk zöld színe és még roppanós állaga jelzi, hogy nem főzted túl a zöldségeket. A sütőben még fognak puhulni, nem kell túlfőznöd emiatt előre.

A leveles tészta felét lisztezett nyújtódeszkán sodord ki, akkorára, hogy a tálba bele tudd tenni és a tésztából jusson a tál peremére is. Vagyis a tésztád befedje a tálat. A lelógó maradék tésztát késsel vágd körbe és majd felhasználhatod a másik piténél. Az alját villával meg kell szurkálni, nehogy a sütéstől felemelkedjen.

Önts annyi száraz babot, vagy száraz tésztát (például kagyló, vagy szarvacska) a tésztával kibélelt sütőtáladba, hogy megakadályozzuk a tészta közepének felemelkedését.

Tedd be a sütőbe a tésztát (a szárazbabbal vagy száraztésztával együtt) és kb. 10-12 percig süsd elő. Amikor már láthatóan kicsit elválik a leveles tészta a tál peremétől és van egy kicsi színe, (10-12 perc) vedd ki a tálat (óvatosan, forró!) és öntsd ki belőle a babot. Még picit nyersen kell tűnnie a tésztának.

Öntsd bele a zöldségeket, igazítsd el egyenletesen majd öntsd le az előre elkészített öntettel, majd tedd vissza a sütőbe úgy 25-30 percre.

Akkor jó a zöldséges piténk, ha már láthatóan megszilárdult az öntet, és a tészta széle kezd barnásra váltani.

 Öntet: Fogj egy mélyebb tálkát, például müzlis vagy leveses tálkát, üss bele 1-2 db egész tojást, önts bele egy pohár natúr joghurtot (125-250 ml, attól függően mekkora a tálad) fűszerezd sóval, vegetával, borssal – mindegyikből csak óvatosan- majd kézi habverővel egyneműsítsd azaz keverd alaposan össze. Folyós állagú önteted lesz.

Az egész pitekészítés az előkészületekkel együtt kb. 40 percet vesz igénybe 🙂

Nagyon finom illat fog terjedni a konyhádban..rendkívül egyszerű és finoman laktató a pite.

Rostok a zöldségektől, kevés szénhidrát a leveles tésztából, tojás és joghurt a fehérjénk, teljes értékű az ételünk!

 

Megfelelő önálló fogásként, de javaslom, legyen ez a köret natúr vagy rántott húsok mellé. Még egy kis céklasaláta és kitűnő ebéded vagy vacsorája lesz az egész családnak.

Nincs benne semmi ördöngösség, és nagyon főzni sem kell tudni hozzá, próbáld ki bátran!