Running-rabbitAmikor az erdei vad nyúl megriad melletted és őrült tempóban átrohan az erődsávon, bizonyos lehetsz abban, hogy lépteid zajára ugrott fel. Ő is fut, te is futsz, ő négy lábbal teszi mindezt, vajon neki könnyebb?

 

Kimerészkedem a meleg edzőteremből, fejemre sapkát húzok, a polár futónadrág is feledteti a jeges téli levegőt. A felsőtestre a trikó fölé egy hosszú ujjú polár futófelső kerül, mellénnyel megtoldva, így ugyan a karom kissé fázik de a hátam és a derékrész, a vesék melegen vannak tartva.

Téli futószerelésben: hajpánt, kapucnis szél- és esőálló dzseki, fényvisszaverő csík a polár futónadrágon, kesztyű

Téli futószerelésben: hajpánt, kapucnis szél- és esőálló dzseki, fényvisszaverő csík a polár futónadrágon, kesztyű

Még téli a táj

Még téli a táj

 

 

 

 

 

Kesztyű is kell, a GPS belekerül a tokba, rácsatlakozunk a műholdra, MP3 elindítva, irány a Balaton-part! Szabadtéri futóedzés indul. Lábam meg-meg csúszik a fagyott bringaúton, de legalább murvával fel van szórva.

Lassú tempóban kezdek, sálat tekerve a torkom elé, amit gyorsan állig felhúzok. Nem igazán tudok csak orron át levegőt venni, és más futóknál is tapasztalom, a többletlevegőt a szájon át légzés biztosítja a legjobban.

Mély alhasi légzés, majd 2 kilométer megtétele után egyenletes lépésütem és légzésszám tapasztalható. Pulzus 133, majd felugrik 150-160-ra. Edzetlenség…a kihagyott napok, hetek, akár betegség akár egyéb okok miatt, azonnal tükröződnek a fizikai állóképességen, különösen az izomzat csökkenésében, az érfalak rugalmatlanságában.

Egy kis havas utacska, futni attól még lehet!

Egy kis havas utacska, futni attól még lehet!

A súlycsökkenés is a visszafogott edzésnapokra vezethető vissza, az izomtömeg, nem megfelelő edzés hatására, 6 hét alatt visszafejlődik, leépül.

Kitartó és fokozatos újraterheléssel érjük el, hogy ismét megfelelő izomzatunk legyen, ami alapfeltétele a futásnak.

 

A hó még tartja magát, de az erdei szakaszon a harsány fű is előbújik már, kell, hogy jöjjön most már a tavasz! Elvégre február van, bízhatunk a közeledő évszakváltásban.

Viszont a hideg, a jeges levegő torokfájdító, lehetőleg a nappali, kora délutáni kellemesebb hőmérsékletű napszakban végezzük az edzést. Illetve léteznek különféle nyakra-fejre húzható, polár védőeszközök, amelyek segítenek abban, hogy ne a jeges levegőt lélegezd be.

 

Statikus nyújtógyakorlatok edzés után

Statikus nyújtógyakorlatok edzés után

Jó érzés amikor a már meleg izmok határozottan engedelmeskednek és dinamikus futást tapasztalsz. Érezhető az edzésidő vége felé a kitágult tüdő, a beáramló friss tiszta levegő semmihez sem hasonlítható érzése, és egyáltalán az az érzés, hogy mozogsz, futsz, sportolsz.

 

A megriasztott erdei nyúl hatalmas termetével a mellettem levő fás-bokros szakaszon iramodott át, majd hatalmas hátsó lábaival elrugaszkodva bevetette magát az erdőbe. Azok az izmos hátsó lábak….vajon négy láb jobb, mint a kettő?