Váltunk, mégpedig cipőt, lecseréljük a futócipőnket!

Elkísér hajnali vagy épp esti edzéseidre, elvisz a célvonalig a versenyeken, futócipődnek köszönheted a futás örömét, igazi társad, soha nem hagy el..

Aztán jönnek a jelek, először csak a belső bélés kezd szakadozni, kopni. A talpa tart. Majd a sarokrészen vagy a talprészen látszik az út nyoma,  s tűnnek el a barázdák mélységei, akárcsak az autód kerékgumijáról. Nos, azt is cserélned kell egy idő után, nincs ez másként a cipőddel sem.

Ha pedig már sérülések jönnek, be kell látni, nem véd már kellőképpen, sőt, hátráltat az edzésben. Nem látja el már tökéletesen a védelmi feladatát, s meglehet időközben Te is fejlődtél. Már nem egy-két kilométeres néha-napján futó vagy, hanem rendszeresen sportolsz.

Nincs mese, egyre több figyelmet kell fordítani a lábad védelmére, hisz növekszik az edzéshossz, a terhelés, ha pedig már terepre is merészkedsz, az igénybevétel is.

Nincs más hátra, cipőcsere következik, amit megerősít egy-két tipikus elhasználódott lábbeli tünet: megnyomódott-elsötétedett körmök a lábujjon, gyulladt, fájó sarok, boka, vádli. 

Megindul a keresés. Új cipő kell, de gyorsan, hisz nyakunkon a következő verseny és persze nem szeretnél újabb sérülést beszerezni, meg be is kell lakni mielőbb az új cipellőt.

 

 

 

Nyomozás indul, ha eddig egy bizonyos márkát használtál, maradsz amellett, én az Adidas mellett teszem le a voksom. Persze ehhez az is hozzájárul, hogy a belépő szintű, de már rendszeres futásra, rövidebb távú versenyekre is alkalmas Duramo  volt az eddigi társam és hiba nélkül teljesített. Így aztán körülnéztem Adidasék háza táján, olvastam véleményeket, teszteket, kérdeztem profikat s persze ott a másik fontos, a Te oldalad, a Te futásstílusod, a Te lépteidnek nyoma, amihez igazítani kell a cipődet.

Aszfalt vagy vegyes használat? A vegyes könnyű terepet, murvás, füves, erdei talajt jelent.

 

 

Az ár is döntő lehet, de azért tény, hogy komoly összeg egy amatőr futócipő is, jellemzően 20-25 000,- Ft-tól indulnak, meg kell próbálni közelíteni a lehetőségeket és az igényeket.

Így esett a választásom 2 típusra az Adidas márkából, a Response Stability és a Supernova Sequence-re.

Adidas Response Stability 4

 

 

 

 

 

Profik segítették a választásom, akik maguk is futók, maratoni szinten, így a legjobbakhoz fordultam. Elsőként bekérték a korábbi cipőmet, aminek a kopásait nézték meg. Meg is állapította segítőm,  hogy erőteljesen a bal lábamat terhelem. Ezt ugye visszaigazolja az Achilles-ín sérülése a jobb lábamon is. Az elszíneződött köröm pedig jelzi, kicsi a cipőméretem. Közben kérdezgetett a futómúltamról és jelenemről meg persze a terveimről. Ez alapján javasolta a fenti típusokat.

A vásárlás előtti nap már nem is futottam, gondoltam, jobb ha már az új futócipőt koptatom be a soron következő versenyre. Másrészt pedig a sérült Achilles-ín miatt jobbnak láttam az új sarokcsillapítással rendelkező, vádlit erősen alátámasztó cipőben való edzést. A rossz, kopott edzőcipő csak súlyosbítaná a sérülést, lassítaná a gyógyulási folyamatot.

Nézzük tehát a teszteket, elsőként a Response Stability-t. A korábbi fekete Duramohoz képest szokatlan volt a nagyon kék külső, némi narancsos beütéssel. Rendesen feltűnő ez a kék szín. A felvételt követően az első érzet a nagysága volt. Bőven volt helye a lábujjaknak, miközben a lábfej többi részét mintegy védőburok öleli körbe a cipő. A korábbi használókkal teljesen egyetértek, nagy biztonságban érzem a lábam, a Stability kifejezés megállja a helyét, valóban stabilan tart.

Következzék a futásteszt. A mérete miatt (40 2/3) úgy éreztem,  kell némi idő, hogy megszokjam látványt.

Próbálgattam élesen fordulva, hirtelen irányváltoztatásokkal, ám tökéletes biztonsággal tartja a lábat. Korábbi tesztelők felhívták a figyelmet, hogy ez a cipő inkább aszfaltos, sem mint terepes lenne, még murvás, gödrös talajra sem ajánlott, sem pedig fűre. Ezt nem volt alkalmam kipróbálni, a kavicsos talajon mindenesetre hibátlanul teljesített.

A méret is úgy tűnik csak megszokás kérdése. Amint sprintekbe kezdtem, s bátrabban kezdtem futni a cipőben, nagyobb sebességre kapcsoltam, ezzel egyidejűleg előre mozdul a lábujj-lábfej, rögtön kiderült: kell az a plusz hely. Ami a korábbi cipőből hiányzott az itt megtalálható 🙂

Most nézzük a másik cipőt, Adidas Supernova Sequience 5 W

Ezt a cipőt kezdettől fogva preferáltam, elképesztő szép külseje miatt. Na igen, bár azt mondom, a minőség és a technikai tudás számít, de azért valljuk be, férfiaknak, nőknek egyaránt számít, hogy jól kinéző cipő legyen a lábadon. Nos a Supernova elsőre belopja magát a szívedbe.

Az Adidas Supernova Sequience 5 W egy csillogó-villogó külsőt kapott, magára vonja a figyelmet. Az újabb változatnál találjuk a talprészen a Continental betétet, ami ugyanaz a gumi, mint az autóknál, hm meggyőző minőséget képvisel. Ez az aszfaltos, vizes, csúszós terepen mutatja meg az igazi előnyét.

Continetal talpbetét

Continental talpbetét

Segítőm állította, s profi sportolóként, sok ezer kilométerrel a lábában, és megannyi cipőt elkoptatva hiteles is, a megszokást követően a Responsible Stability is biztosítja az amatőr szintű futáshoz és versenyekhez azt, amit egy futócipőtől elvárunk, neutrális, semleges futóstílus esetén.

Én még jó ideig kétkedtem, hogy nem az a cipő a jó, amit ha felveszek olyan érzés, mintha a lábamra öntötték volna, s bizony a Duramonal ezt éreztem kezdettől fogva, míg az új cipőknél nem.. Figyelembe kell venni azt, hogy órákon át futunk, nem sétálunk és közben előrefelé mozdul a láb. Ha a pont jó méretet választjuk úgy járunk, mint én, vagyis itt-ott megnyomódik a lábujj, lábfej…..

Az Adidas Response Stability lett a kiválasztott és már le is teszteltem a 10. E.ON Délibáb Terepfutáson, a Hortobágyon. A váltás sikerült, Te is figyeld a lépéseidet, s válts időben cipőt!