mapA kellemes időjárás elmúltával sokan állványra teszik a bicajt, betolják a tárolóba, s a bicajos cipőt csak spinningórákon veszik fel. A hűvösebb, esős időjárás sokak számára a kerékpáros sportban a teremedzéseket jelenti, ám megfelelő felszereléssel és persze elővigyázatosan most is tehetünk a szabadban kirándulásokat, edzéseket.

A kerékpárt és a bicajt is megfelelően, időjáráshoz alkalmazkodva felkészítve, a fagyokig illetve a havas időszakig tudunk tekerni. Persze a nyeregben töltött idő ajánlott, hogy rövidebb legyen, ráfagyni a kormányra azért nem kellene..

Harsh weather conditions on Stage 4 of the PowerNet Tour of Southland, New Zealand, Wednesday, November 04, 2008. Credit:NZPA / Dianne Manson

A futáshoz hasonlóan, az edzés-tekerés elkezdésekor itt is bemelegítünk, lazán tekerj, lehetőleg sík szakasszal kezdj, nem erőltetve pörgesd át a lábadat. Pár kilométer után jöhet egy dombos, emelkedős menet, itt már szükséges lesz a keményebb izommunka, ami ráadásul kellően fel is melegít bennünket.

Tipp: ne feledkezz meg a folyadékpótlásról, ősszel és télen is szükséges a palack vizet magaddal vinni, ez lehetőleg meleg tea legyen, esetleg energiaital hígítva

A dombmenet után következzen ismét egy sík vagy lejtős szakasz, pörgesd át a lábadat, a legkisebb ellenállásra tedd a tárcsákat, lazítsd el a dombmenetben elfáradt izmokat.

Folytasd az edzést-tekerést síkmenettel, azon a tárcsán tekerj, ahol dinamikusan tudsz haladni, folyamatos tekeréssel. Majd ismét jöhet egy hegymenet vagy emelkedő. Kiállhatsz a nyeregből felfelé-menetnél, ezzel nagyobb erőt tudsz kifejteni. Aki inkább ülve teker figyeljen arra, nehogy – a technika esetleges hajlamossága esetén – elemelkedjen az első kerék a talajtól! Testsúly-áthelyezéssel ezt korrigálni tudod.

earth-wind-rider-longsleeve-wool-cycling-jersey07Ha az őszi-téli erdőben bicajozol figyelj az állatok mozgására is, őzek, vaddisznók, nyulak keresztezhetik utadat. A felázott erdei talaj, a keskeny ösvények  montiknak való terep. Trekkinggel inkább az aszfaltos-murvás szélesebb utakat válasszuk.

 

A kerékpárosedzés-tekerés levezető szakasza könnyed tekerés legyen, engedjük a normál tartományba visszatérni a pulzusunkat. Hazatérve nyújtsunk alaposan, a forróvizes zuhanyozást követően mielőbb váltsunk száraz ruházatra. A bicajon ülve kevésbé fogunk kimelegedni, mintha futnánk, a menetszél is csökkenti a hőérzetünket, a réteges öltözködés itt kiemelten fontos.

cold

cold_gen_thermtight_05_m

Kantáros bicajos őszi-téli mez, hűvösebb időjárásban való tekeréshez

 

 

 

 

 

 

 

Szükséges lehet  a sisak alá egy vékonyabb sapka felvétele, a kesztyű már hosszú ujjas legyen, lehetőleg kantáros bicajos mezben tekerjünk, amely nem engedi az alsó ruházatot elcsúszni a derekunkról. A szemüveg ebben az évszakban is szükséges viselet, használjuk a sárga vagy színtelen lencséket borúsabb időben. A láthatósági mellény nem csak kötelező elem, hanem a látszódásunkat is segíti, hiszen a korai sötétedés  még úton találhat, de esőben, ködben, a kora reggeli órákban is fontos lesz. A világítás most igazán lényeges elem, a hátsó piros fényt kapcsoljuk be, de legyen nálunk a kormányra gyors-rögzítéssel felszerelhető fehér fényű lámpa is, persze feltöltött elemekkel.  Akár még fejlámpa is.

bike-training-videos-for-turbo-training-workouts-250x250Használjuk ki az utolsó heteket, s amíg az időjárás lehetővé teszi menjünk, s bicajozzunk a szabadban! Vagy pedig kényelmesen a meleg szobában tavaszig görgőn tekerünk..