spin1Már a kezdetek is meleg helyzetet ígérnek, a folyosón levő radiátor ontja a meleget magából. Pedig még csak várunk az edzés kezdetére, de az izzadás előzetesen is garantált. Hát még a terembe lépve…Spinning, tekerés a köbön.

 

Amikor elkezdtem erre az edzéstípusra járni, – úgy  10 évvel ezelőtt – és készülődtem a sorban következő  tréningre, megtanulandó versként mormoltam magamban:

törölközőt, palackban vizet magaddal vinni, könnyű laza ruházatba öltözni

Gyakorlott szabadtéri bringásként kissé bizalmatlanul méregettem  a vasparipát a teremben, 15-18 darab fekete vagy szürke álldogált bent. Ugyan milyen 800-1000 kcal-ás edzést lehet ebből kihozni? Aztán persze megtudtam…

A tükrös falú terembe lépve kinézel magadnak egy bicajt (persze teljesen egyformák…), ráteríted a törölköződet, a vizes-palackot a tartóba teszed, beállítod az ülésmagasságot, a kormányt, bepattintod az SPD klipszes bringás cipődet (ha nincs, akkor becsatolod a sportcipős lábfejedet) a pedálba, majd elkezdesz tekerni.

ff5bf8c78b16d045d136c1a64471dfb2Az edző a csoport elején ül, majd egy diszkóban is helytálló zenegépet beindítva felpörgünk és a vezényelt gyakorlatoknak megfelelően elképesztő BPM-el  tempózunk.

sp1

10 perccel a bemelegítés után, ami már önmagában egy százas kalória leadását jelenti, indul be igazán az edzés. Karhajlítás a kormány fölé, csípőtartás, de perceken keresztül ám…majd leülsz a nyeregbe, két ütem után újra állva tekersz, aztán megint fel….meg le.

Kíváncsiságból felcsatoltam a pulzusmérőt – sokak szerint a pacemakert, s igencsak meglepődtem, amikor 150-es pulzus volt az átlag a hegymeneteknél, a karmunkánál pedig a 170-et is elérte, ami 230-cas vérnyomás körüli értéket jelent..mintha max.tempót futnék odakint..

spinningAzt hiszem meg lesz az a 800-1000 kcal az óra végére. 🙂

Pihenés?

 

 

Ez itt a Spinracing, a zeneszámok maxi hosszban szólnak, a pihenés is feladatos, nem ücsörgünk, csak lassul a láb. Megállás az majd csak 60 perccel az óra kezdése után lehetséges, amikor levezető gyakorlat és nyújtás zárja a tréninget. Ami után olyan, mintha egy vödör vízzel nyakon borítottak volna, igazán szerencsés, akinek a szervezete kevésbé hajlamos az izzadásra.

Szóval ha azt gondolod, ez egy olyan bicajos edzés, mint odakint, akkor nagyon el fogsz csodálkozni egy spinning edzésen. A szabadban  hébe-hóba megpihen a láb a pedálon, például lejtőn gurulva, vagy sík szakaszon..na de itt… mindig jár a láb, merthogy csak akkor pörög a kerék..

A törölköző mellett nem árt egy csuklópánt is a homlokod törölgetésére, a víz a 0,8 l-es palackból gyorsan fogyatkozni fog, edzés közben csak egy-egy korty ajánlott (ne a hasadban lötyögjön a folyadék…) de a tréning végén garantáltan pótolni kell az igencsak megcsappant vízháztartást.

sp4Az őszi-téli esős, hűvös időszakra se maradjunk sport nélkül, amelyhez az egyik legjobb és igen hatékony választás a heti 1-2 spinning-edzés beiktatása. Növeli az állóképességet, a tüdőkapacitást, erősíti a szív-és érrendszert, kíméletes a csípő- és térdízületekkel szemben. Túlsúly esetén is ajánlott, futóleckék elkezdése előtt is az egyik legjobb választás a sportos életmód elkezdéséhez.