imagesA januári tavasz elég hívogató ahhoz, hogy a futócipőt időnként már kerékpárosra cseréljük. A kellemesen meleg időjárást érdemes kihasználni átmozgatásra, ami a bicajnak és Neked is jót tesz. Nyeregbe hát bringás!

 

Általában késő ősszel, ahogy hűvösebbek a napok, eltesszük a bicajt és csak a meleg tavaszi napokon kerül újra elő. Na de januárban bringázni? Erre nem nagyon volt eddig példa, de sebaj, előbb lendülünk formába. Mert azért a téli időszak spinning-edzései vagy a szobában görgőkön tekerés eltér a kintitől, ezt az első kilométereken észre is fogod venni. Az út ellenállása lényegesen nagyobb…

 

Káptalanfüred-strand

Általában leengedett gumikkal, állványon tároljuk szezonon kívül a bicajt, ezért az első használat előtt, a leporoláson túl, nézd át alaposan. Szükséges lehet átolajozni a láncot, tárcsákat, ellenőrizd a fékek állapotát is – olajtartály! -, a hajtást, szükség lehet a kormány és a nyereg állítására is.

 

 

Az első métereken próbálgasd a beállításokat, ha kell, állj félre az út mellé, és állíts ahol szükséges. Ha fáj a hátad, vagy a karod, igazítsd a nyereg-kormány távolságot, dőlésszöget. Helytelen testtartás komoly hátfájdalmakhoz vezethet!

 

Lazán tekerj, a hosszabb bicajozás-mentes hetek után, előbb szokj vissza ehhez a mozgáshoz. Pörgesd át a lábadat, mérd fel az állóképességedet. Csak lazán…

Napszemüveg, kulacs a folyadéknak, pumpa, kesztyű

Napszemüveg, kulacs a folyadéknak, pumpa, kesztyű

 

Szükség lehet ilyen időben még a sisak alá egy vékonyabb sapkára vagy fejpánt viselésére, hűvös azért még az a menetszél.. Az első menetpróba legyen rövidebb távolságú, adj elegendő időt magadnak a visszaszokáshoz.

 

Nagyszerű élmény volt újra érezni a sebességet, a taposod-húzod érzést, kiállni a nyeregből dombra felfelé. Igazán kellemes sport a bringázás akár országúti, akár monti az, amit hajtasz. Futók is előszeretettel pattannak nyeregbe, kellemesen nyújtja, átmozgatja a futóizmaidat a tekerés, miközben állóképességet is növel, gondolj csak a fél- vagy egész Balaton körbetekerésére.

Sportolás előtt alapos állapotfelméréssel kezdjünk!

Sportolás előtt alapos állapotfelméréssel kezdjünk!

 

Legyen Nálad folyadék – víz, egyéb ízesített vagy csak citromos ital – a kulacsodban. Én a fém palackokat jobban kedvelem, a műanyagban gyorsan felmelegszik a vized, sérülékenyebb is, bár súly szempontjából a fém hátrányosabb helyzetben van.

 

A személyi irataid is legyenek Nálad, némi készpénz, feltöltött telefon, pár szem szőlőcukor, müzliszelet, vagy keksz ha gyors megoldás kell. Mindezeket a bicajos felsőruházat zsebében tudod tárolni, de használhatsz kisebb hátizsákot is. Túrákhoz már szükség lehet a bicajra rögzíthető táskákra is.

mtb-mountainbike-biketouren-2008-7-360-270

 

Ne feledd, ahol bringaút is van, azon kell tekerned, ezt általában ellenőrzik is. Jobbratartás van, s legyél türelemmel a lassabban haladókkal szemben is. Sokan görkorival használják, vagy futásra is a bringautat választják sokan, ezért ha edzésre készülsz, válaszd a kevésbé népszerű, kisebb forgalmú utakat. Ám most még szezon előtt vagyunk, akadálytalanul lehet a Balatoni Bringaúton is tekerni, később azonban érdemesebb azt elkerülve a Balaton-felvidéken.

 

indexHasználd ki a napos hétvégéket, a korai szezonindítás lehetőségét, s mivel a kompok is járnak, máris indulhatsz az idei első kiskörre, amúgy bevezetésként 🙂

 

Kiskör: a Balaton keleti medencéje körbetekerve, végig kerékpárúton, Tihany/Szántód kompátkeléssel, kb 90-95 kilométer.