Sportos életmód és az étkezés

 Bizonyára megfigyelted már, hogy a sportolásod minőségét nagyban befolyásolja az étkezésed. Számít, hogy mit eszel és iszol és főképp, hogy mikor. A teljesítményedre kihat az étkezés, nem csak az adott mozgásfajta megfelelő technika és a jól felépített izomzat számít.

Gondolj csak bele, milyen, ha tele gyomorral ülsz fel a spinning-kerékpárra, vagy emeled a súlyokat. Nézzünk tehát néhány általánosságot ezzel kapcsolatban.

A szénhidrát-fehérje- zsírok megfelelő aránya és minősége döntő jelentőségű. Ha versenyre készülsz, vagy például tervezed, hogy körbetekered a Balatont, vagy a Bakonyban tekersz egy jót a montival, jobb, ha előző nap feltöltöd az energiaraktáraidat. Fontos, hogy az edzést megelőző két órában már ne egyél, de a másfél óra az mindenképp betartandó! Ha közvetlenül edzés előtt étkezel, szervezeted az anyagcseréddel, az emésztéssel lesz elfoglalva, Te meg várhatod, hogy energiád legyen, ez bizony időigényes folyamat.

A szénhidrátokból nyeri a szervezeted a mozgáshoz, az életvitelhez szükséges energia nagy részét. Részesítsd előnyben a lassú felszívódású összetett szénhidrátokat, a teljes kiőrlésű lisztből, rizsből, burgonyából készült ételeket, de figyelj a mennyiségre! Ehetsz például tésztát, de fogyassz mellé zöldséget például saláta vagy savanyúság formájában, ha az étel jellege megengedi, reszelj rá sajtot, hogy a szénhidrát-fehérje beviteled egyensúlyban legyen.

A „rossz” szénhidrátok, azaz például a finomlisztből, fehér rizsből készült ételek aránya a jó azaz lassan felszívódó szénhidrátokból 10% lehet legfeljebb! Ne feledd, a gyors felszívódású szénhidrátok ugyan azonnal energiát adnak, s ez jól jöhet, ha anyagcseréd lelassul, de inkább előzd meg az energiavesztést előrelátó étkezéssel. A szénhidrát raktárak ürülése éhség rohamokban jelentkezik, drasztikusan lecsökken a teljesítményed, ami automatikusan vonzza, hogy amint étel kerül a kezünkbe, a kelleténél nagyobb mennyiséget fogunk elfogyasztani és kevésbé fogunk az összetételére figyelni.

 

A fehérjék, tehát hús, tejtermékek stb. alkotják az izomzatodat, tehát ezek bevitele létfontosságú! Ezt megteheted az edzések után fogyasztott tejsavó itallal vagy porral, keratinnal, de persze joghurttal, egyéb tejtermékkel is.

 

A zsírokból is tud szervezeted energiát nyerni a működéséhez, ám ez nehéz folyamat, nem könnyű beindítani. Zsírok nélkül nem működnek megfelelően enzimjeink, valamint az élelmiszerekben vagy az étrend kiegészítőkben levő zsírban oldódó vitaminok is igénylik. Létfontosságúak az anyagcserénk szempontjából és még számos életfunkcióban szerepük van. Telítetlen zsírok fogyasztása  lenne az ideális, a telítettek azonnal elraktározódnak a májban és szöveteinkben, növelve a szükségtelen zsírpárnákat, de telített zsírsavak rakódnak le az érfalainkon is, ami pedig egyenes út akár egy infarktushoz!

A zsírok láthatatlanul szinte minden élelmiszerben megtalálhatók, ezért a rosszul kialakított étkezéssel számolatlanul visszük be a mennyiséget. Használjunk inkább növényi olajokat, kerüljük illetve csökkentsük az állati eredetűt.

 

Fontos, hogy ne az étkezés legyen a központi gondolatunk, ne az evés legyen, ami körül a napunk, az életünk forog. Kössük le magunkat munkával, sporttal, hobbival, bármilyen tevékenységgel, ami eltereli figyelmünket az étkezésről. Nagyon erős hormonális és enzimműködés zajlik bennünk, amit akaraterővel lehetetlen befolyásolni, irányítani, de tudatossággal igen! Tervezzük meg megfelelően az étkezéseinket, figyeljünk az összetételre, minőségre, mennyiségre.