Népszerű dolog manapság futni. Terepfutás itt, városi futás ott, maratonok, félmaratonok, Balaton-parti futások, bőven van választék a megmérettetésre, edzettségi szinted lemérésére. Mindenki tud futni, nem? Hát, nem…

Amikor elhatározod, hogy Te is csatlakozol a sportos életmódhoz és a futást nézted ki magadnak, elsőre talán felveszed a cipődet, némi ruházatot és kimész az utcára, hogy fuss. Miközben ez idáig legfeljebb a suli tornaóráin mozogtál, vagy egy edzőteremben emelgetted a súlyokat. Hamar kiderül, ez azért nem fog menni… A futást, bármilyen furcsának is hangzik, tanulni kell, bizony, ez így van! Amikor megkérdezel ismerőst, barátot, hogyan is kell futni, s Ő azt válaszolja: menj és fuss, fogadd gyanakodva válaszát, ha valóban Te is futni akarsz.

Aki a kérdésedre azt feleli: nem lesz könnyű, tanulni kell, hosszú hetek, hónapok, de akár évek gyötrelmes edzései vezetnek el még a két kilométer lefutásáig, hát még egy versenyig..Na aki ilyent mond, Őt keresd, Tőle fogsz megtanulni futni.

A ruházatra, testtartásra, étkezésre s még számos fontos tényezőre időről időre visszatérek majd, de most mozdulni fogunk.

Az első a zene legyen, kezdjük ezzel a tanulási folyamatot. Miért?

Mert ha egyedül edzel, ezek a zeneszámok lesznek a Te személyi edzőid. Ott beszélnek a füledben, a mozgásra koncentrálsz a zene által, megtanulod velük a lépésszámot, az ütemeket. Vagyis elsajátítod az alapokat.

Töltsd fel a zenejátszódra az alábbi 3  számot. Nem többet, a számok ideje alkalmazkodik a tanulásunkhoz, kezdőszinten. Ha feltöltötted, s futásra készen állsz, állítsd folyamatos ismétlésre a lejátszódat, ismételni fogja ezt az három számot. Az első két szám az alap. Mindkettő 4 ütem, kellően lassú tempójú, de már futni fogsz velük.

Kattints a képekre és letöltheted a zenéket!

 

Egy-kettő-három- négy, majd újra egy-kettő-három négy, szépen szól a ritmusgitár, a dob adja a taktust, Te pedig erre az ütemre lépsz. Tudod követni, nem fogsz begyorsulni. A harmadik szám egy átmeneti, ezt lazításnak szánom, lélekemelő, lelkesítő, amire szükséged lesz, hisz két szám után már a második kilométer körül fogsz tartani. Megállás nélkül!

Az sem baj, ha kezdőként csak ez a három szám van az mp3-on.

Érezz rá, ahogy a zene ritmusa emelgeti a lábadat, figyeld a légzésedet, a tested jelzéseit. Figyelj a tünetekre! Ha elkezded kapkodni a levegőt, akkor begyorsultál, gyorsabb vagy a zene üteménél, lassíts le! Ha fáj a lábad, zsibbad valamid, ott merevek az izmaid, lazítsd el, futáshoz laza izomzat kell! Semmi görcsösség, laza boka, nem feszülő vállak.

A karjaid nem kalimpálnak sem előtted, sem keresztben a tested előtt! Derékszögben, könyökben hajlítva tartod őket, szintén lazán, nem megfeszítve, és 1/3 részben (úgy alkarig) magad előtt-mellett van, 2/3 részben a testvonalad mögött tartod.

Használj lehetőségeidhez mérten pulzusmérő órát, ez a kütyü nagy segítségedre lesz az elején, mankó, amire támaszkodhatsz, de csak amíg megerősödsz 🙂 Sípol, jelez, ha túl gyors vagy, ezáltal megtanulod hogyan küldi a szervezeted a vészjeleket, tudni fogod, mit módosíts, hogy továbbmehess.

Három zeneszám, úgy két kilométer. Újra és újra, heti három-négy alkalom.

Kezdhetünk? Tanulj meg futni!