laufen-herbstDombokra fel és le, szántóföldek, kukoricaföldek mellett őzek társaságában vágtatni nagyszerű élmény. Miközben a hatalmas szélkerekek árnyéka vetül ránk, s mindezt viharos szélben. Szezonzáró futóverseny a természet csodái között.

 

Az egész éves versenyszezon megkoronázása volt ez a szezonzáró futás, nem kis meglepetésre két dombocska tövéből elrajtolva.

Ráadásként nem csak a terepviszonyokkal kellett küzdeni, hanem a viharos széllel is, miközben a hegymenethez nem szokott futó küzdi magát fel a dombok tetejére.

Felérve az első, hosszan elnyúló emelkedőre, rövid sík szakasz után egy balkanyart véve ismét dombra futunk fel. S ez így váltakozott a 10 kilométeres versenyben egészen az utolsó 2 kilométerig.

Az aszfalt a lábunk alatt időközben földre és murvára váltott, a lejtmeneteknél figyelni kellett arra is, nehogy az apró kavicsokon megcsússzunk.

indexHegyre-futásnál könnyebben tartod a futótempót, ha nem nyílegyenesen futsz fel, hanem úgymond S vagy Z alakzatban. Ha kissé oldalazó lépésekkel haladsz, nem olyan megerőltető a hegymenet.

 

Időközben a futócsapat őzeket riasztott fel az út menti bozótosból, akik robbanásszerű erővel ugrottak ki előttünk, néhány lépésnyire s robogtak tova. A természetben futás szépségei…

Közben egy frissítőállomáshoz értünk, de csak pár korty vizet vettünk magunkhoz, s ismét egy dombocska magasodott előttünk.

A sok egymás utáni hegymenet rendesen kiveszi az erőt mind a lábadból, mind pedig kitartásból. A sokadig emelkedő után legszívesebben elfeküdnél az út mentén, de persze versenyben vagyunk, ezt még sem kellene..Sokat segítenek ilyenkor a társak, akik bíztatnak, ösztönöznek.

indexAzért nem árt edzéseken beiktatni egy-két emelkedőt, vagy lépcsősort, de jó felkészítést ad teremben a lépcsőzőgép és a lábtoló is.

 

 

A messze távolban, valahol a völgyben piros vonat húz el, fejünk felett a repülőtér közelsége miatt néhány percenként szállnak fel a gépek, meseszerű, élő látványelemeket adva a futóverseny díszleteként.

Melegben vigyél magaddal palackban vizet a folyadékpótlás életmentő lehet terepfutásnál, ahol messze a frissítési lehetőség!

Vigyél magaddal palackban vizet a folyadékpótlás életmentő lehet terepfutásnál, ahol messze a frissítési lehetőség!

Így elterelődik a figyelem magáról a mozgásról, s észrevétlenül elérkezünk a nyolcadik kilométerig, ahonnét végre lejtmenetbe kapcsolunk.

Jól esik a sok dombra futás után a gyorsabb tempójú futás, kimozgatva a comb. és vádliizmokat.

A célbaérés különösen jó érzés, az utolsó verseny volt a legnehezebb ebben a kupasorozatban.

Az évértékelésnél jó érzés felállni a dobogó második fokára, korosztályos helyezést elérve.

reg1Az évé vége tartogat még néhány kisebb örömfutást, de most már a pihenésé a főszerep, hogy még az év vége előtt újra elkezdjük a felkészítő edzéseket immár az újabb 2018-cas szezonra.