runTúl a csúcson, fogalmazhatod meg, amikor átlépsz a kényelmi zónádon, amikor továbbfutsz a megszokott távodon. Edzésben vagy, emeljük a tétet, lépjünk egy lépcsőfokot feljebb!

 

Hétvégi hosszútávú edzésünk lépéseit vizsgáljuk most meg. A megszokott 10 kilométeres távot emeljük, túllépünk a tizenkettőn is.

A jól kialakított edzéstervnek köszönhetően a felzárkózási hetek spinning, súlyzós és természetesen a futóedzései, visszaszoktatják szervezetedet és izmaidat a rendszeres megterheléshez. Ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy edzésrutinod legyen, hogy mind az izmaid, mind pedig a csontjaid, ízületeid, de még a vérereid is, sőt a tüdőd is kellően ki legyen képezve a terhelésekre. A  futás rendkívül megterheli a szervezetet.

Aki tizenévesen kezdi el a futást, a biológiai éréssel együtt fejleszti a csontjait, ízületeit, azok a  terheléshez alkalmazkodnak. Akik viszont később, felnőttkorban kezdik a sportolást, legyenek tisztában azzal, hogy a csontok, porcok, ínszalagok bizony már nehezebben tarthatók rugalmasan, jobban kopnak, esetenként hosszabb izomlázzal reagálnak a megterhelésre.

Pótold a csontok, porcok egészségéhez szükséges anyagokat

Pótold a csontok, porcok egészségéhez szükséges anyagokat

Hasonlóan ahhoz, amikor 80-al közlekedsz a kocsiddal, majd évek után átállsz a 130-ra, nagyobb tempó, nagyobb égetés, nagyobb elhasználódás. Ezért a sportot később kezdőknél figyelembe kell venni a fokozatosság elvét, kiemelten!

Nézzük akkor magát az edzést! A megszokott öt kilométeres fordítótávomon túlfutva, a hatodiknál fordultam meg. Meglepő volt, hogy ez a plusz egy kilométer milyen hosszú…sok ház előtt futottam el,  mire a GPS jelezte, meg lehet fordulni. S persze vissza ugyan ennyit kell futni, újabb 6 kilométer várt rám.

Az első két kilométer általában a bemelegítő szakasz, sportolóként változik a táv, edzettségi szintedtől függően. Két vagy három kilométer, 10-12 perc, ami után már bemelegszenek az izmaid, és mentálisan is ráállsz a futásra.

Nagyon fontosak a személyi edzőid, azok okos használata, azaz a zenéid, amelyek ha jól állítottad össze a sorrendet, épp akkor váltanak dinamikusra, amikor még küzdesz a „mit keresek én itt” érzéssel.

A visszaúton aztán megjött a flow érzés, amikor teljes átéléssel, mentálisan, fizikailag és lelkileg is benne vagy a mozgásban. Lábaid ütemesen fognak talajt, már nem magad alá, hanem magad elé lépsz, egyenletes sebességgel futsz.

Ahogy azt edzőm is mondja, a légzés és a testtartás a kulcs! Amikor kapkodva veszed a levegőt, bizonyára vagy túl gyorsan futsz vagy nem megfelelő mélységben vagy ütemben veszed a levegőt.

Egyenes testtartás, tekinteted előre nézzen futáskor

Egyenes testtartás, tekinteted előre nézzen futáskor

A mellkasod tárd ki, ne nyomd össze görnyedt testtartással a tüdődet! Ha hányingered van, fejed emeld magasra, nézz előre vagy 20 méterre magad elé, ne a cipőd orrát figyeld! Egyenes testtartással fuss, engedd áramolni a levegőt teljes mélységig a szádon-orrodon keresztül a tüdődbe, lélegezz mélyeket, alhasi légzéssel. ..és mosolyogj!

Nagyszerű érzés a sport, a futást különösen szeretem, mert csak magadra vagy, csakis a Te fizikai, mentális és lelki tudásodtól függ a teljesítményed. Nincs gép, ami segítene, ez nem bringázás, nem segít a két kerék…Ha nem futsz, megállsz, ha viszont leküzdőd a saját kishitűségedet, megszerzed folyamatos és kitartó edzéssel a fizikai állóképességedet, betartod az egészséges étkezés szabályait, nagy élménnyel ajándékoz meg téged ez a sportág!

runtraKüzdj, lépj tovább. Túl a 12 kilométeren, már a nyújtó gyakorlatsorok közben éreztem: ennyi volt, megcsináltam, már tudom, hogy le tudom győzni az előttem álló újabb feladatot, csak tenni kell lépteimet egyiket a másik után! Edzésben vagyunk!