snowHosszú ideje már annak, hogy hóesésben kellett edzeni, ám most ismét a megszokott, téli, januári időjárásnak megfelelő körülmények között futunk.

 

A téli időszak, a sokszor kellemetlen szél vagy eső miatt, többször választjuk a futógépet, erre az időszakra időzítik legtöbben az erőnléti edzéseiket is, mint például a súlyzókkal végezhetőeket vagy éppen a teremkerékpáros edzéseket, (spinning) vagy a legújabb edzés a walkenergiet.

A hóban futás jobb, mint az esőben, de kevésbé a csapadékmentes időjáráshoz képest. Az alig plusz 5 Celsius fokos hőmérséklet igényli a réteges és megfontolt öltözködést. Ne riasszon el egy kis hóesés, a friss levegőn, a Balaton parton végzett edzések mindig élménydúsabbak, mint a terembeliek.

Egy kis havas utacska, futni attól még lehet!

Egy kis havas utacska, futni attól még lehet!

A meleg polár futónadrág nem csak melegít, melegen tartja az izmaidat, izületeidet, de a legtöbb – még a vízhatlan külső réteggel nem rendelkező is- képes bizonyos ideig ellenállni a nedvességnek.

A cipőd talpa műanyag, ez bizony vizes aszfalton, hóban, fagypont körüli hőmérsékleten csúszik, csökkentsd a tempódat és körültekintően fuss! A legjobb megoldás a terepcipő, melynek talpa gumi réteggel rendelkezik, illetve a bordázata is segíti a tapadást.

Óvatosan a hóban futással!

Óvatosan a hóban futással!

A testedre közvetlenül alsótrikót húzz, ez elvezeti a bőrödről a nedvességet a felsőbb rétegekbe.

Legalsó réteg: sporttrikó

Legalsó réteg: sporttrikó

Ez különösen télen nagyon fontos, hiszen a vizes bőr hőelvonást eredményez, nagyon gyorsan fázni fogsz, ez pedig egyenes út a megfázáshoz. Ezért is nagyon fontos ebben az időszakban figyelembe venned, a réteges öltözködést, illetve az edzés végeztével a mielőbbi száraz ruhába való átöltözést.

Téli futószerelésben: hajpánt, kapucnis szél- és esőálló dzseki, fényvisszaverő csík a polár futónadrágon, kesztyű

Téli futószerelésben: hajpánt, kapucnis szél- és esőálló dzseki, fényvisszaverő csík a polár futónadrágon, kesztyű

Az alsó trikó fölé én most egy hosszú ujjú aláöltözéket vettem, ez testhez simuló anyag, meleg réteg már, és hossza elegendő a vesék takarásához is.

Ez fölé polár futófelsőt vehetsz, vagy polár futómellényt és víz- valamint szélálló dzsekit.

A fejedre vagy kapucit húzol, ami része a vízálló dzsekinek (fajtától függően) vagy sapka illetve hajpánt.

A kesztyű szintén lényeges, a lábad és a kezed, a fejed úgymond a végpontok, ahol a legkevesebb hővédelem van, védve legyenek a hidegtől, hótól széltől.

Téli futóöltözékben

Téli futóöltözékben

A hóesés intenzitásától függően tervezd az edzésedet, nem cél a teljesen átázott ruhában való sportolás. Ha szükséges, rövidítsd le az edzésed távját, idejét, illetve az útvonalnál ha teheted ne nyílt terepen hanem parkban, szélvédett településutcákon fuss.

run snowA láthatóság különösen fontos nem csak a korai sötétedés miatt, de a másik sportoló figyelembevétele miatt is. A legtöbb futónadrág és dzseki rendelkezik fényvisszaverő oldalcsíkokkal, de fokozhatod a láthatóságod öntapadós karszalagok és akár fényvisszaverő mellény viseletével is. Ha esik, ha fúj edzésbe vagyunk!