4.0.1A legjobb felkészülés az edzés. Azonban, s főképp a versenysportra vagy a magas számú, heti edzésekre érvényesen, szükséges lehet néhány táplálék-kiegészítő bevetésére is, amitől mindez kicsit jobban megy.

 

Sokan kérdezik, melyek azok a vitaminok, illetve egyéb kiegészítők, amitől kicsit jobban megy a sport, s kevésbé érződik a fáradtság, gyorsabban regenerálódik az izom, az egész szervezet, s mi az, ami mentálisan is stimulál. Nézzük ezt meg alaposabban.

run

Aki rendszeresen sportol, tehát heti 4-6 napot,  közép-vagy hosszútávfutással, bringázással, egyéb sportokkal – úszás, erőnléti sportok – tölti a napjait, s még versenyeken is rajthoz áll. Tehát azok, akik az  átlagos terhelésen túl, nagyobb mértékben használják a szervezetüket, nagyobb stressznek, igénybevételnek teszi azt ki. Ez ugyanis azt is jelenti, a tápanyagokból is többet és gyorsabban használ fel a szervezet. Tehát pótolni kell.

hotsis

A minimális vitaminadagon túl – egy multivitamin tabletta – az izmokra, a keringésre s a szívre kell gondolnunk, az idegekre, csontokra s védeni azokat.

 

Érdemes konzultálni edzővel, sportorvossal, hiszen egyéntől függ, kinek mit érdemes és kell is használni. Egy vérvételből, állapotfelmérésből, étkezési szokásokból, napi tevékenységekből s persze a sportolás mértékéből, nagyfokú biztonsággal meg lehet mondani, kinek mire van szüksége.

Nincs egységes recept, bár az emelt dózisú C-vitamin valamint a Mg-Ca-Zn kombináció valamint a B-vitamin alapvetően jó választás minden sportolónak. A C-vitamin az általános immunerősítésben vesz részt illetve számos egyéb vitamin, mikro-és makrótápanyag bevitele és hasznosulásához ez a vitamin kell. A B-vitamin idegvédő, ami szintén fontos, hiszen a sport, a versenyzés feszültséggel jár, nyugtatni kell az idegeket, s nem biztos, hogy a jóga vagy a madárcsicsergés elegendő lesz…

A zöldtea fogyasztása vagy egyéb természetes étel, ital antoxidáns-és tápanyagtartalma nem elegendő, s a felszívódás, hasznosulás mértéke is fontos. Hiába eszel-iszol, ha annak nagy része ki is ürül hasznosulás nélkül.. Azt, hogy mit mivel kombináljunk vegyésznek kellene lennünk, e helyett bízzuk magunkat a sportolók, orvosok által kifejlesztett kombinált szerekre.

tabletta

Vitaminok széles választéka…

Reggeli napindító tejeskávé mézzel édesítve

Reggeli napindító tejeskávé mézzel édesítve

 

 

 

 

 

Sportolás előtt alapos állapotfelméréssel kezdjünk!

Sportolás előtt alapos állapotfelméréssel kezdjünk!

Az izmok, érfalak erőssége és rugalmassága illetve annak biztosítása szintén alapvetően fontos, az átlagosnál nagyobb igénybevételnek tesszük ki szervezetünket. Más sétálni fél órát, vagy akárcsak kirándulni fél napot, mint egy-két órát futni vagy körbetekerni a Balatont.

 

Egészen más szinten pörög a szervezetünk, gyorsabban ürülnek ki illetve gyorsabban használódnak fel a bevitt tápanyagok. Tehát pótolni is kell ezeket. MSM, Q-10, stb a porcok kopásának megelőzéséért ajánlatos fogyasztani.

 

Pótold a csontok, porcok egészségéhez szükséges anyagokat

Pótold a csontok, porcok egészségéhez szükséges anyagokat

A versenyzésnél előnyben részesítjük a folyékony termékeket, tehát azokat, amelyek oldott formában tartalmaznak szénhidrátot, vitaminokat, stb. A folyadékos forma gyorsabb felszívódást eredményez, hamarabb érezni fogjuk a hatást is. Érdemes keresni a kombinált szereket.

 

c vit

Az étkezéssel is sokat tehetünk, hiszen rostokat zöldséggel, gyümölccsel vihetünk be, fehérjét hússal, hallal, zöldségekkel, ezek a vízpótlásban is segítenek, hiszen maga az étel egy komplex táplálék.

Szénhidrátok, zsírok szintén szükségesek, a sportoló táplálkozása komplex feladat, egyénfüggő, hiszen a gyomor nem ugyanaz mindenkinél. Van aki bírja a pörköltet verseny előtt, van aki csak kekszet képes lenyelni. Ezért is fontos a kiegészítők használata.

run nLegyünk körültekintőek, hiszen a mértéktelent vitamin- és táplálékkiegészítők használta túladagoláshoz vezethet, amit kerüljünk el. Válasszunk egy-két kombinált szert, semmiképpen se halmozzuk fel a hatóanyagokat. Nem csak felesleges, de a többlet egészségkárosító is lehet.