Lépj a tigris nyomába, azaz kövesd azokat, akik kitaposták már az ösvényt, akik ismerik a „hogyan”-t, járj azon az úton, amelyet már mások is megtettek. Így nagy eséllyel Te is oda jutsz…a célba!

Ennek szellemében követjük a felkészülési heteinkben a mestereket, azokat akik már számtalan hosszútávú futóversenyt megnyertek, akik számára nem jelent gondot akár napi több száz kilométer letekerése. Mit is mondanak hát ők, hogyan készülj fel Te is a versenyeidre?

Az étkezésről már sokat beszéltünk, a helyes futótechnikáról is, a megfelelő levegővételről is, de azért akad még fejlődni való. Ez pedig nem is apró dolog, mégpedig a monotonitás leküzdése. Igen. Amikor órákon át futsz, vagy tekersz bizony elvész valahol a lendület, a kezdeti euforikus hangulat, de valahogy el kell jutnod a versenytáv végéig. Általában a távok felénél vagy inkább befejező szakaszainál jutsz oda, hogy ugyan minek is vagy Te ott, ahol éppen vagy?

A jól összeállított zeneszámok az egyik lehetőség átlendülni a holtpontokon. A másik a belső tartás, amit az edzések alatt szerzel meg, amikor elfutsz a távod végéig akkor is, ha nincs melletted az edző.  Na ezeket a pontokat tudni kell átlépni és itt jön a tigris-szemlélet: a monotonitás leküzdésére beválhat Neked is a futópados edzés.

 

Igen, én sem vagyok híve a ragyogó napsütés ellenére falak közé menni és azon keresztül nézni a tájat, de bizony be kell látni, hasznos ez a technika.  Na persze azért nem cseréljük le a futócipőt teremcipőre csak épp használjuk a technikát. 🙂

Tehát, ha már ismét Budapest, ismét Oxygén wellness edzőterme, irány a futópad. Ragyogó napsütés, szemben a Budai-hegyek, Te pedig futsz.. Most időre futunk, nem távolságra, de azért ez sem lazulás. A gép programját Random módra állítsd, azaz váltakozó intenzitással fogja emelni a dőlésszöget és több szinten, ezt is váltakozva, nehezíti a futásodat a gép. Nem síkmenet, nem Manual mód 🙂

Meg kell adnod a súlyodat (Enter weight), az edzésidőt (Time) a szintet (Level) legyen 4-es, a sebesség pedig kezdetben legyen 9.0 km/h. Majd újabb Enter és már indul is fokozatosan gyorsulva a szalag. A gép oldalsávján, a szalag mellett állj, amikor indítod, ne a szalagon.

10 perc után már emeljük a kezdeti  tempót 10 km/h fölé, majd igyekezz a 10,5 – 11,0-ás sebességet tartani, igen, dombra felfelé is… A futógép a programnak megfelelően váltogatni fogja a futás erősségét és a dőlésszöget is, a sebességet pedig a megadott tempón tartja, de bármikor változtathatsz az értékeken.

25-30 perc letelte után tarts legfeljebb 1 perc pihenőt (pause mód) amikor lelépsz a futópadról és mellette végzel néhány nyújtógyakorlatot, majd vissza a padra és folytasd az edzést.

Még legalább 20-25 percet fuss, lehetőség szerint akárcsak a szabadban való edzések idején, itt is legyen meg az egy órányi edzésidőd.

A legtöbb gép monitorral van felszerelve, amit használhatsz arra, hogy megfigyeled magad futás közben. Figyeld a testtartásod, a karmozdulataidat, korrigáld ha szükséges. Erre kitűnően alkalmas a futópad, ráadásul a folytonosan lábad alatt futó szalag esélyt sem ad annak, hogy megállj..

Illetve jobban teszed ha nem próbálsz megállni, mert a szalag – ha csak nem nyomod meg a Stop gombot ami azonnal lefékezi- bizony tovább megy akkor is ha Te próbálnál megállni..

Tehát a futópadon figyeled a karmozdulataidat, a testtartásod, fejtartásod, ellazítod a vállad, egy testrészedben sem lehet görcsösség, izomfeszülés, hiszen az az egész testeden végigfut, gátolva a jó teljesítményt.

Tanulod a kitartást, leküzdöd a monotonitást, mert az edzőteremben, a futópadon csak az van..Hallgasd a zenét a lejátszódról, figyeld a gép váltakozó kijelzőjét és hagyd, hogy teljen az idő. Szóval lépj a tigris nyomába, másold le azokat a módszereket, amelyek már másoknak beváltak. Az edzés végeztével pedig, a nyújtások után irány a wellness, egy kis testet-lelket pihentető szaunázás és fürdőzés. 🙂