Folytatva az előző részben foglaltakat tovább megyünk egy lépéssel és a nagy sportágválasztó kérdést eldöntve áttekintünk egy népszerű és hatékony mozgástípust.

Az meg van, hogy az immunrendszerünk az egészségünk alappillére, ezt pedig sportmozgással tudjuk megőrizni, szinten-tartani, sőt, fejleszteni. A cikksorozat első részében megállapítottuk, kutatások alátámasztásával, miszerint a futás nem mindenkinek jön be, bármennyire is népszerű manapság. Továbblépve megnéztük a kerékpározást, mely technikai sport, s nem mindenki engedhet meg magának egy cangát, s valljuk be, az útjaink minősége és a kerékpárutak hossza sem feltétlenül támogatja ezt a mozgást. Így jutottunk el a spinninghez.

A teremben télen fűtenek, nyáron hűtenek, öltözőben tudunk ruhát váltani, így akár kora reggel munka előtt vagy este hazafelé beugorhatunk egy edzésre. A spinningkerékpár nem gurul sehova, azonban a 60 percnyi tekerés kellően át fog mozgatni bennünket. Az edző irányítja a munkát, diktálja az ütemet, mert az is van, a hangszórókból dübörög a dinamikus zene. Ez a zene motivál, lendíti a lábunkat, bármennyire fáradtak vagyunk is az edzés előtt.

A törölköző és egy palack víz mindenképp szükséges lesz, az edzés zeneszámokra van osztva, a blokkok 3-5 percig, de akár 15 percig is tartanak, majd pihenős szakasz követi a pörgős lábmunkát. A négyütemű fekvőtámasz itt újra van értelmezve: karhajlítást jelent a kormány vagy épp a nyereg felett tartva felsőtestünket. A csípőtartásnál mozdulatlan csípő-váll mellett a láb pedáloz, hasonló a mozdulat, mint sífutásnál.

A szaunák hangulata érződik a teremben, ahol 10-15-20 kerékpáron megy a taposod-húzod tempó, kevesen vannak, akik nem pólóból, hajból kicsavarható izzadtsággal távoznak az öltözőbe edzés végeztével.

A spinning még a térd-és csípőproblémával élők számára is nyújtja sportos mozgás lehetőségét, előzetesen kikérve a kezelőorvos véleményét, életkor tekintetében pedig a fiatal korosztálytól az idősebbekig bátran választhatjuk. Mivel csoportos edzés, a társak hatásos motivációt jelentenek, átlendít bennünket mások kitartása, látva a többiek szenvedését, mi sem akarjuk majd feladni!

A 60 percnyi óra végén jellemzően 4-600, de akár 800 kilóra égetése is abszolválható, függően a tekerés tempójától, a pulzusszámtól, a pedálozásunk intenzitásától.

A szabadban való bicajozásnál ritkán állunk ki illetve fel a nyeregből, jobbára csak dombnak felfelé tekeréskor tesszük. Itt, a spinning esetében a legtöbb feladat nyeregből kiállással történik, nyereg előtt, kormány felett vagy csípőnket hátratolva hajtjuk a pedált és csak két feladat között ülünk néhány pillanatra – az izzadtságcseppek letörlése és egy korty víz ivása miatt – ülünk le a nyeregre.

Heti két, három alkalom már kellő mozgásterápiát biztosít, nyújtással, jógával vagy pilátessel kombinálva teljes körű edzést tudunk magunknak biztosítani. A 20-22 kg-os lendkerék a csavarral rászorítható filc/fém lapocska által keltett ellenállással megnehezíti a tekerést, ellentart, így a gyakorlatok kellően nehezíthetőek.

A spinningkerékpár nem azonos a szobakerékpárral, hajtási elve, felhasználása különbözik attól. Otthonra is beszerezhetjük és a csoportos órákon edzői irányítás mellett begyakorolt modulokkal akár odahaza is űzhetjük ezt a sporttípust. A lényeg azon van, találja meg mindenki a maga számára legkényelmesebb, leginkább odaadással, kitartással végezhető sportágat 🙂

A következő alkalommal folytatjuk a sportágválasztást, megnézzük a súlyzós sportokat!