Elkezdtünk egy új évet, 12 fejezet, 365 lapnyi történelem vette kezdetét. Klasszikusokat követünk vagy új ösvényeken indulunk el, visszatérő kérdésként megválaszolásra vár.

Köznapokat élve ünnepekre gyakran gondolunk, hajnali hosszú úton átérünk a hídon, s aztán automata üzemmódba kapcsolva éljük napjainkat. Tudósok kimutatták tanulmányaikban, nagyjából 7 év után szükségszerű megújulásoknak vetjük alá magunkat. Munkahelyet váltunk, esetleg partnert vagy lakóhelyet, hivatást módosítunk vagy hozzáállásainkon változtatunk gyökeresen.

A megújulás elemi ösztön, az állatvilág s a természet ciklusai is számos példán keresztül ezt jól tükrözik. Mivel fejlődünk, mind gondolkodásban mind pedig fizikai értelemben egyaránt, logikusan következik, hogy életünk s életmódunk keretei idővel szűknek fognak bizonyulni.

Sok esetben a körülmények látszólag kényszerítő hazásaira indulunk el a megújulás útján. Egy betegség, egy negatívnak ítélt életesemény hatása sokkoló tud lenni életünkre. A terhek alatt vagy összeroppanunk vagy megújulunk. Mindig kellenek a rossz példák, hogy legyen mihez viszonyítani a jót….kezdjük az egészségnél a megújulást!

Életmód. Így nevezzük a mozgással és étkezéssel, lelki életvezetéssel összefüggő „lifestyle-„t azaz életvitelt. Létezésünk alapja a testünk-lelkünk-szellemünk ideális együttműködése. Kutatások bizonyítják, immunrendszerünk az, ami megtart bennünket, tehát e szövevényes rendszer működtetésére irányuló törekvéseink képezik lényünk alapjait. Az immunrendszert ideális működésben tartani pedig mozgással, mégpedig rendszeresen végzett, sport-jellegű mozgással tarthatjuk fenn.

Ahhoz, hogy ehhez a látszólag egyszerű tézishez eljussunk szellemileg is frissnek ajánlott lenni. Ehhez a szellemi frissességhez pedig folytonos kutatással, olvasással, tanulással juthatunk hozzá.

A sport, mint az immunrendszer működtetője

A média áldásos hatásán keresztül sokan tisztában vannak a heti 3-4 alkalommal, legalább 45/50 percen keresztül végzett, kellően intenzív – azaz izzadást okozó – sporttevékenység egészségmegőrző hatásával. A magányos farkasok önállóan űzik a sportot, a többség pedig csoportokhoz csatlakozva, ami a motiváció fenntartásában nagy segítség.

Sportágválasztó

Ahhoz, hogy egy tevékenységet rendszeresen fenn tudjunk tartani, szükséges önmagunkat ismerni s olyan sportágat, mozgásformát választani, amit kényszer nélkül tudunk végezni. Az, hogy a futás a legegyszerűbb és ezáltal legtöbbeknek ajánlható mozgásforma már megdőlt, hiszen például jelentős túlsúllyal nem javasolható, sőt, gyenge keringési-rendszerrel, szívbetegséggel, tüdőproblémákkal sem.

Bár könyvek tucatjai hirdetik, miszerint futásra születtünk, ne dőljünk be a hangzatos szavaknak, mint ahogy az sem állja meg már a helyét 2024-ben, hogy húsevők vagyunk…

A tempós gyaloglás, azaz Nordic Walking legtöbbünk számára kezdő sportnak megteszi. Ehhez egy sportüzletben a testmagasságunkhoz vásárolt teleszkópos – állítható magasságú – botokkal neki is vághatunk a mozgásterápiának. 60 percnyi „séta” nagyjából 3-5 kilométernyi távot jelent, ami heti szinten 3-4 alkalommal már jelentős változást fog hozni egészségi állapotunkba.

A másik sport a kerékpározás. Amennyiben nincs szédülés, egyensúlyzavar-problémánk, jó választás a kerekeken gördülés, főképp, ha lakókörnyezetünkben akad legalább 10-20 kilométernyi olyan útszakasz, ahol biztonságosan tekerhetünk.

Amennyiben nincs lehetőségünk kerékpárt vásárolni, vagy a tárolás okoz gondot, esetleg idegenkedünk a mozgó eszköztől, vagy a forgalmas utaktól, választhatjuk a teremkerékpározást azaz spinninget.

Ez már három olyan sporttevékenység, mely lehetőséget kínál arra, hogy rendszeressé téve a választott mozgástípust, egészséges keretek között tudjuk tartani immunrendszerünket. Az egészség ugyanis csak egy kisebb szelet, a teljes képet az immunrendszerünk fitten-tartása jelenti.

A következő cikkben folytatjuk! 🙂