Útra-kelve dimbes-dombos tájakon kerékpáron az igazi. Érezni az illatokat, hallani a táj egyedi neszeit, a fizikai erőkifejtéssel valóban a táj részévé válunk a kirándulás alatt. Útipoggyászunkat előkészítve irány a végtelen és tovább!

Csomagom is nehéz, szívemen is súly, a jól ismert egykori sláger sorai zengik fejemben a taktust a tekeréshez. A zenét a madarak csivitelése adja, a tájban feltűnő pipacsmezők, erdős tájak, mezők pedig a folyton változó háttérképet.

A trekkingek, city-bike-ok és elektromos azaz akkus bicajok korában igazán megerőltetés nélkül engedhetünk a táj vonzásának és nekivághatunk egy-egy kerékpáros túrának. A nagyobb átmérőjű kerekek kényelmes haladást tesznek lehetővé, az oldalsó és hátsó csomagtartók és táskák pedig megoldást jelentenek az átöltözéshez, útmenti kempingezéshez. Egyre több helyen találkozunk a kerékpárutak mentén ingyenesen használható szerelő-oszlopokkal. Ezeknél fel tudjuk pumpálni az esetleg laposabb kerekeket, elvégezhetünk defektjavítást is.

A ruházat tekintetében fontos, hogy egy váltás sportöltözékünk legyen. Ezek a speciális ruhadarabok arra szolgálnak, hogy egyedi technológiájuk – például dry-tex – által kényelmessé tegyék az akár több órás sportolást is. Elvezetik a testfelületről a nedvességet, miközben szárazon tartják azt, elkerülvén a kényelmetlen érzést, amit egy átizzadt például pamut ruha adhat, illetve megelőzik a kellemetlen szagok kialakulását, valamint az esetleges megfázást is kiküszöbölhetjük velük. A varrás és szegélyek nélküli, puha aláöltözék felett ajánlott: felsőrészként egy póló, rövid ujjas felső, alsó részen térdnadrág vagy 3/4-es nadrág. A felső réteg legyen vékonyabb polár felső vagy sportdzseki, melynek többnyire az ujjai lecippzárazhatók.

Ideális szett: kerékpáros hátizsák, sisak, napszemüveg, feltöltött mobiltelefon s persze a jókedv!

Ajánlott a sokzsebes kivitelezésű nadrág vagy dzseki/felsőrész, amelybe iratokat, pénztárcát, kulcsokat sőt, akár kisebb müzliket, kekszeket is tudunk magunkkal vinni a bicajos túrára. Amennyiben nem zavar bennünket a súly, kisebb kifejezetten kerékpározáshoz ajánlott hátizsákkal is útra kelhetünk. Mobiltelefon feltöltve, powerbank az újratöltéshez ma már alapból, jó ha velünk jön az útra. A kerékpáros sisak életet menthet, bármennyire is meleg van, vagy zavarónak találjuk a viselését, életünket mentheti meg, így minden útra csatoljuk a fejünkre! A napszemüveg szintén nem divat, hanem szemvédő, nem csak a naptól, hanem a bogaraktól, arcba-szembe csapódó ágaktól, levelektől is védi látószervünket. A napvédő krém szintén ajánlatos, a fedetlen testrészeink megköszönik majd a védelmet, arc, váll, nyak, mind-mind erősen kitett tekeréskor a nap káros hatásainak. A magunkkal vitt palackban a víz a legjobb frissítő, jó, ha fém palackot használunk, melyben hosszabb ideig marad friss és hideg a folyadék. Útközben sok helyen után-tölthetjük majd, észre sem vesszük, hogy az izzadássál sok folyadékot veszítünk, ne várjuk meg a szomjúság-érzetet, igyunk félóránként egy-egy kortyot.

Félóránként egy-két kortyot, óránként max. 8 dl folyadékot pótoljunk. Lehetőleg az elektrolitokat is (Na, Mg)

A tempó egyéni, amennyiben haverokkal vágunk neki egy-egy útszakasznak biztosan dinamikusan fogunk tekerni, persze mivel kirándulunk, ne rohanjunk el a táj szépsége és nevezetességei mellett, térjünk le a kijelölt útszakaszunkról egy-egy látványosság megtekintéséhez. A gyermekkel indulók elsőnek rövidebb, könnyebb útvonalat válasszanak, a gyermekek életkortól függően jobb, ha megtanulják a kerékpáros közlekedés sajátosságait, szokják az azzal járó fizikai terhelést. Fokozatosan növelhetjük a távot és a domborzatot is síkról dombosabbra változtathatjuk ahogy növekszik az erőnlét. Persze ez igaz a felnőttekre is, akik esetleg hosszabb ideje nem mozogtak rendszeresen, az izomzatnak ismét erősödnie kell a terheléshez igazodva. Tartsunk gyakran pihenőt, na azért nem minden kilométernél. ám 10-20 kilométerenként eleinte ajánlott, akkor is, ha nem érezzük szükségét.

Pihenjünk meg a látványelemeknél

Ne a letudtuk a távot alapján túrázzunk bicajunkkal, legyen valóban élmény és testi-lelki feltöltődés 🙂