rElérkezett a tavaszi szezon vége, lezárul ismét egy időszak. A jól végzett edzések mindig meghozzák az eredményt, ha kellően felkészültél, a gyümölcs magától is lehullik. Szezonzárás terepfutással.

Ismét, akárcsak március elején az induláskor, most a nyári időszakba való belépéskor is terepfutás következik, ezzel zárjuk a tavaszi szezonunk. Sok délutáni, esti vagy éppen hajnali edzés megannyi öröme, de nehézsége is bennünk van már.

Fuss!

 

Minden crossedzéssel megtartjuk a motivációnkat, miközben fejlesztjük izmainkat, állóképességünket, erőnlétünket. Aztán a versenyeken kipróbálod, mit is tudtál magadévá tenni az  edzéseken, mennyire rögzültek a gyakorlatok, mennyit fejlődtél.

Itt élünk a Balaton partján, zárjuk is itt a szezont, a 6. Káli félmaratonon , a Káli-medencében.

A hajnal égzengéssel ébreszt, a villámokat özönvízszerű eső kíséri. Micsoda előjelek egy terepfutóversenyhez! De sebaj, ez az utolsó ezen a tavaszon, bármi áron, de elindulunk és végig is csináljuk.

A felkészülési edzés előző nap terepedzéssel zárult, kezemben a 150 ml-es palackot egyensúlyozva, hőségre és sivatagi körülményekre készülve, saját frissítőpontomat magammal véve.

Kőtenger Kővágóörs határában, látványelem futáshoz

Kőtenger Kővágóörs határában, látványelem futáshoz

A frissítés helyett aztán esőkabát, sapka, és terepcipő lett a legfontosabb, a hozzáállás mellett, miszerint esőben is futunk!

Aztán indulás a Balaton-Felvidék irányába a Keleti-öböl felől.

Füred után javultak az időjárási körülmények, már Révfülöpnél látszott, nem hogy az esőkabát, de inkább a naptejnek lesz  főszerepe.

A nevezést a helyszínen elrendezve, gyors terepszemlére indulunk, próbáljunk ilyenkor ismerkedni a futás helyszínével, ez jól jön verseny közben. Mivel az útvonalon is esett aznap reggel az eső, nem engedték terepre a futókat, tartva a sérülésektől, így minden táv, a 8 kilométeres és a félmaratoni is országúton haladhatott.

Tehát aszfaltos cipő, minimális ruházat, és bemelegítés szükséges. Legtöbben a zselét és a szőlőcukrot választják a banán mellett, mint energiát adó élelmiszert. A hidratálás a párás, fülledt időjárásban a legfontosabb, azonban az nyer, aki már a verseny hetében főképp pedig a megelőző napon kellő mennyiségű folyadékot fogyasztott. Így hidratálod a szervezeted, ami a tűző napon zajló versenyek esetében a legfontosabb lesz.

 

Energiazselé, gyors és hatékony energia

Energiazselé, gyors és hatékony energia

 

 

 

 

 

A rajt előtt igyekezz vízzel higított zselét fogyasztani ami energiát és folyadékot egyaránt jelent, de adagolva, hogy futás közben ne lötyögjön a hasadban.

két templom egy templomdombon ez is Kővágóörs

két templom egy templomdombon ez is Kővágóörs

Verőfényesen sütő nap, időnként némi felhővel, meleg, párás, fülledt levegő, az aszfalt forró. Versenyrajt nem sokkal a déli harangszó előtt.

Szerencsére a sokadik versenyen már betartod amit edzőid javasolnak, miszerint ne fusd el magad az első kilométereken, adagold az erődet. Mindig magadra próbálj figyelni, elvonatkoztatva a melletted futóktól.

Az országúton hamar szétszakad a tömeg, elöl a félmaratoni futók haladnak, erőteljes tempót diktálva. Igyekezz találni olyan futót, aki a Te tempódat futja, és tartsd vele az iramot. Nagyjából már úgy is érzed, mi az a p/km amivel futsz, a szervezeted visszajelzésiből is meg tudod állapítani.

Gyerünk, tovább....

 

Hosszan elnyúló emelkedő, lustán legelő szürkemarhák az út mentén, szemed előtt a Balaton-Felvidék csodás tanúhegyei, ilyen látványban futni igazi élmény, nem is veszed észre és már a fordítónál jársz.

A frissítés hőségben létfontosságú, a magammal hozott szőlőcukorra iszom két pohár vizet, ami szinte azonnal ellát energiával, s már fordulok is vissza.

Most már az odaút emelkedőjén vissza, lejtmentben. Majd egyenes sík szakasz következik, s már jó ideje magányosan futok, ilyenkor kell a leginkább mentálisan ott lenned! Akkor is futni, akkor is motiválni magad, amikor a legnagyobb az esély a megállásra, feladásra. Ilyenkor érzed át, hiába az edzések erőt adó, fejlesztő órái, mindig csakis magadtól függsz, és mindig fejben dől el, hogy végigfutod-e a távot.

Mindig Te döntesz, tovább futsz, vagy sem? Ha könnyű lenne, mindenki ezt csinálná. Nehéz. De célba érsz ha akarod!

Mindig Te döntesz, tovább futsz, vagy sem? Ha könnyű lenne, mindenki ezt csinálná. Nehéz. De célba érsz ha akarod!

Közben tekintetem a falu dombján álló két templom tornyán, ahogy közeledem egyre élesebben rajzolódnak ki. Mintegy iránytűként jelzik számomra, erre gyere!

A falu határában aztán már  szurkolók állnak,  véget ér a hosszú, utolsó emelkedő is és már a falu főutcáján haladok. Rápillantok a GPS-re, még 800 méter a célig, rákapcsolok és az edzéseken elsajátított iramfutással érek be a célba.

Majdnem délután 3 óra, mire az eredményhirdetés lezajlik.

Célba érés után, szezonzáró versenyen túl

Célba érés után, szezonzáró versenyen túl

Mire gondolsz ilyenkor? Az olykor nagyon nehéz edzések, készülések, a kevésbé jó helyezések, a feladások mind az utad építőkövei. Amik elhozzák és beérlelik munkád gyümölcsét. Soha ne add fel, mert meglehet, épp az utolsó verseny teszi fel az i-re a pontot.

imagesEzzel zárult a tavaszi futószezon, kinek terepversennyel, kinek országútival. Most jön a nyár, a maga melegével, pihenésével. Verseny  akad ebben az időszakban is, de futásra tavasz és ősz az igazi szezon. Nyáron bringázz, ússz, és persze pihenj.   Szeptemberben újra elindulunk!