Nincs egyszerű dolga annak, aki valamilyen okból kifolyólag újrakezdő. Jobbnak látszik egy kis számolgatást tenni, kiindulva a jelen állapotból és meghatározva a célt, amit az adott állapotból el lehet érni. A realitások talaján maradva. Csendélet után van fel meg persze le is út…

 

Betegség vagy családi okok, munkahelyi változás, csak néhány a számos okunkból, ha alábbhagy a sportos lendület. Az évek is csak előre haladnak, a sejtmegújulás ugyan még működik,ám be kell látni, egyre nehezebb azokat a teljesítményeket elérni 40 vagy 50 évesen, mint mondjuk a 20-as, 30-cas éveinkben.

Többször figyelmeztetett a sportorvos is, a szervezetünk hiába egy csoda, idővel elöregszik és ha ezt nem vesszük figyelembe, túlhajtjuk. Jönnek a sérülések, a rosszabb teljesítmény. Sokszor ezek ellenére is igyekszünk az általunk megszokott képhez igazodni, és egy olyan eredményt kisajtolni magunkból, amihez évek vagy évtizedek alatt hozzászoktunk.

Pedig az óra jelzi: tik-tak—a madár kakukkol a fejedben..Persze elfedheted a figyelmeztetéseket doppingszerekkel, ilyen-olyan táplálékkiegészítőkkel. Ideig óráig még működik is. Nem a kor a meghatározó, hanem a belsőd. Ha a munkád kizsigerel, vagy otthoni gondok nyomasztanak ez meglátszik a teljesítményeden.

Felszaladnak a kilók, eltűnik a nehéz munkával felépített izomzat, amitől inkább gyötrelem lesz a sport sem mint élmény.

 

Ekkor kell számvetést csinálnod. Sok esetben egy másik sportágat a  válasz. Vagy kiszállsz a versenysportból és csak az edzéseket tartod fenn. Előbb belül, lelkileg kell ezt megértened, aztán kívül is összeáll a kép.

Fontos a rendszeres orvosi kontroll. Vérvétel, általános vizsgálatok, szív- és keringésirendszer ellenőrzése, nyomelemek vitaminok szedése is. Az általános jó közérzet is elfedhet egy szívritmus-zavart, vagy egy szimpla de rendszeres fejfájás pedig kóros agyi, neurológiai folyamatokat, esetleg emésztési zavarokat, bélrendszeri betegségeket a hasi hízás vagy éppen a puffadás.

Tanácsos az erőnlétednek megfelelő sportolási, mozgási mód választása, nem pedig a korábban általad megszokotthoz való visszatérés. Ha futottál akkor bicajozz, vagy válts teremedzésekre. Ha ez is sok, fogj két speciálisbotot és Nordic Walking-ozz, vagy túrázz rendszeresen. De kereshetsz egy környékedbeli sportpályát, szabadtéri edzőtermet is. Egy lépcsősor a domboldalban is jelentheti a lépcsőzőgépet!

Meglepő lehet, hogy a korábban lazán megtett kilométerek most többszörös erőfeszítésbe kerülnek, gyorsabban kifulladsz. Legyél türelmes magaddal, lassan járj, tovább érsz, tudod 🙂