runnHideg van, ködös napok, és  maholnap itt az év vége is. Mit is tehet a futó, ha tavasz nyitányán a természettel együtt ébredve rajthoz áll az új szezon versenyein? Felkészül, szinten tart és  edzi magát. Szüntelenül.  Ünnepi érzésekkel a szívben.

Lábamon futócipő, ami csúszik a nedves, köd-szitálta aszfalton. Fejemre nyakvédős sapkát húzok, kezemet kesztyűbe bújtatom, ember nincs aki így felismer, de a fényvisszaverős mellény  észrevehetően jelzi, egy futó ma is úton van, rója az edzés kilométereit.

Közel 5 kilométer, 30 perc, 6:33-as ezrek, laza tempójú edzés

Közel 5 kilométer, 30 perc, 6:33-as ezrek, laza tempójú edzés

Karácsony,  a Balaton-part útjain futva, a friss, de hideg időjárásban: edzés közben a sportra és magadra figyelj, ne vonja el semmi a figyelmedet, kapcsolj ki, egyszerűen csak mozogj, s jön majd az a bizonyos Flow – áramlás élmény. S már nem is Te futsz, hanem Te magad vagy a futás.

A szüntelen edzés biztosan meghozza az eredményt! Lehet, nem a következő alkalommal vagy a következő versenyen, de legyél biztos abban, hogy a befektetett munkád meghozza az eredményt!

Az edzéseiden, a versenyeken kizárólag egy emberről lesz biztos tudásod, információd, ez pedig Te vagy. Hát figyelj magadra…

Jusson eszedbe ez a kép edzés közben: érj fel a csúcsra, az általad meghatározott hegyed tetejére!

Jusson eszedbe ez a kép edzés közben: érj fel a csúcsra, az általad meghatározott hegyed tetejére!

 

Sokszor nehéz, mert fáj a térd vagy a boka, hát használj porcerősítőket, meg nyújts mindig elegendő időnyit edzés végén, tegyél magadért!

 

 

A tüdődet, a szívet, az egész keringési rendszeredet edzeni szükséges ahhoz, hogy kínlódás helyett igazi élmény legyen az edzésed, a futás!

Minden egyes megfutott kilométer, minden egyes lépcsőfok Téged segít, neked dolgozik. Töröld le a könnyeidet, hagyd meg másnak a harmadik sütit, egyél csak egy kicsi szelet pizzát,  ne tékozold el az oly nehezen, kemény rendszeres munkával megszerzett sportos állóképességedet.

images

Mindig lesz könnyebbik út. A lépcsőn felfutni, a térdeidet emelgetni pokoli nehéz. Ám minden egyes lépcsőfok, minden egyes dombra-futás a Te edzettségi szintedet növeli.

Amikor mások az ünnepi asztal körül ülnek, talán még ki is nevetnek, amikor Te indulsz egy edzésre, na az nagyon nehéz, a lelkedet is edzeni fogod minden egyes lefutott kilométerrel!

A 10 kilométeres edzésre még ötöt rátenni, a visszavezető úton kitartani, habár már fáj  mindenhol és elérni, na az tele van nehézséggel, főleg egy hobby-amatőr szinten sportolónak. Akinek sokszor még a síkfutás is kemény edzésnek számít, akinek először meg kell tanulnia a lámpaoszloptól lámpaoszlopig futást, megállás nélkül. Tölts fel dinamikus, motiváló zenéket a zenejátszódra, használd a zene erejét a lendületben tartáshoz. Váltogasd a síkfutást a technikással, lehetőleg a szabadban fuss és ne félj a terepen való futástól sem!

Téli felszerelés futáshoz: sapka, de legalább hajpánt; dzseki - derékvonal alá érje védve - melegen tartva ezzel a veséket; Melegebb futózokni, a futónadrág legyen téli - vastagabb szövetű vagy legyen aláöltözék - vékonyabb de meleg alsónadrág.

Téli felszerelés futáshoz: sapka, de legalább hajpánt; dzseki – derékvonal alá érje védve – melegen tartva ezzel a veséket; Melegebb futózokni, a futónadrág legyen téli – vastagabb szövetű vagy legyen aláöltözék – vékonyabb de meleg alsónadrág.

Kis lépés az emberiségnek, azaz egy profi versenyzőnek, ám óriási az amatőrnek, amikor már versenyzésre adja a fejét, azaz inkább a lábát 🙂

Ha lehetőséged van, szerezz be néhány sportruházatot, amelyek elvezetik a nedvességet a bőr felszínéről, gyorsan elpárologtatják azt, s bírják a gyakori mosást is. Persze a ködös időben a párologtatás elég nehéz, de legalább tettünk érte.

runnElérkezik maholnap az év vége, számvetés ideje ez, és ünnepi időszak is. A ködös napok mélabúja egyben legyen a feltöltődésé és az elmúlt év köszöntése is. Jöhetnek a Szilveszteri futó-partyk, az újévi futások, legyél hálás mindazért, amit elértél. S örülj ha süt a nap!  Minden kavics az úton fontos, abból lesznek a mérföldkövek, ezt ne feledd!