laufA felszerelésünk megválasztása a szabadban való sportoláshoz a jó edzésnek és versenyzésnek is  fontos alapköve. Ezért nézzük  át a futás kellékeit és azt, hogy a téli, hideg időjárásban mi mindenre figyeljünk oda.

 

A 0 Celsius fok alatti, de főképp a  mínusz 5-10 Celsius fok hőmérsékletű levegő már mindenképpen elgondolkodtató, esetleg aznap a szabadtéri edzést teremedzésre célszerű lecserélni.

Választhatod a keresztedzések egyikét a hideg napokon, mint például a súlyzózás, spinninget, úszást, de a tél előnyeit használva mehetünk síelni vagy a sífutást, korcsolyázást is kiváló sport.

Ha mégsem tudnánk magunkat lebeszélni, s  futócipőt húzunk, pár dologra figyeljünk oda. Nézzük  meg, mi minden lehet fontos a kinti edzéseknél ebben a zimankóban.

 A profik és ők is csak hosszú idő és gyakorlás árán érik el a futás közbeni,  orron át ki- és belélegzést. A nem jól alakított légvételi technika, vagy a nem eléggé fejlett tüdőkapacitás miatt, illetve sokszor ezek mellett is, a legtöbb futó inkább szájon át lélegzik ki és be.

Viszont a téli időszakban a túl hideg levegő, beáramolva  a szájon át a garatba, tüdőbe, nem melegszik fel,  ez a jeges levegő pedig szinte megfagyasztja a légutakat,  egyenes út egy torok- és/vagy mandulagyulladáshoz. Előzzük inkább  meg megfelelő ruházattal és néhány apró, de fontos trükkel.

Előzzük meg a torokfájást: hideg levegőn való szabadtéri edzéshez húzz sálat vagy arcmaszkot a szád elé, így némileg meleg levegő áramlik a tüdőbe és nem a kinti jeges.

Előzzük meg a torokfájást: hideg levegőn való szabadtéri edzéshez húzz sálat vagy arcmaszkot a szád elé, így meleg levegő áramlik a tüdőbe

A hideg időben különösen fontos a bemelegítés, ám a mínuszokban nehéz a testet, az izmokat kellően felfűteni. Az alkohol, mondjuk egy pohár forralt bor vagy pálinka fogyasztása rossz ötlet, hiszen az alkohol hőt von el a szervezettől, rövid idő után  csak még jobban dideregni fogsz.

Használj inkább melegítő krémeket, melyek fahéjat, paprikakivonatot tartalmaznak, rövid idő alatt vérbőséget okozva a bekrémezett területen, ezáltal pedig nő a hőérzeted is.

Bemelegítő krém

Bemelegítő krém

Fontos, hogy az edzés előtti percekig melegben tartózkodj, majd melegíts be a szabadban, ezt követően végezd el a tréninget vagy a versenyen vegyél részt, majd mielőbb öltözz meleg, száraz ruhákba, és igyál meg egy bögre forró teát.

Téli futófelszerelésben

Téli futófelszerelésben

Sapka, hajpánt, kesztyű, téli vastag zokni igencsak fontos. A kezek, lábak védelmére kiemelten figyeljünk, hiszen a vérkeringés itt a leggyengébb.

A fejbőrön keresztül nagyon gyorsan párologtatunk, tehát itt is szükséges a melegen-tartás, a sapka vagy egy vastagabb anyagú fejpánt. Szükség lehet aláöltözékre is, akárcsak a síelésnél, tehát egy felsőrész a felsőruházatunk alá és egy alsórész a futónadrág alá.

Téli futóruházat

Téli futóruházat

Fontos, hogy amíg a szabadban tartózkodunk, mozogjunk! Ezáltal termeljük a hőt, a mozgási energiát. A bemelegítési szakasz legyen hosszabb és könnyed kocogás, csak akkor kezdjük el a technikás részt, amikor már a kezeink-lábaink is kellően átmelegedtek, s a komfortérzetünk megvan.

A cipő is fontos! Ne feledjük, hóban, jeges úton nagy a csúszásveszély, a műanyag talp rideg, különösen igaz ez a lejtős szakaszokra. Ha teheted, terepcipőben fuss, vagy gumis talpúban, a terepes cipő talpbarázdái jobb tapadást biztosítanak, mint az aszfaltos utakra tervezett futócipők.

Sok esetben – a nagyobb hóban vagy tartós mínuszokban – célszerűbb mégis a termet választani és futópadon megtenni az edzés kilométereit.

imagesAz alapozás időszakában vagyunk, ám néhány hát s újra indul az év, előttünk van egy újabb szezon, melyre már most ajánlott készülni.   A menetfelszerelésedet válaszd meg az időjárásnak megfelelően, s a napos téli időszakokat mindenképpen töltsd a szabadban, a léleknek is jót tesz.