Átnézzük és elsajátítjuk lépésről lépésre a folyamatot, hogy Te is az amatőr futók táborába tartozz, azok közé, akik már bátran indulnak kisebb távú futóversenyeken! Nézzük most a futófelszerelést.

Amatőr vagy hobby futónak nevezik azokat a sportolókat, akik egyhuzamban, azaz megállás nélkül le tudnak futni, különösebb megerőltetés nélkül 20-30 percet, vagyis 4-5 kilométert. Ez lesz a futótanfolyamunk első része, hogy idáig eljussunk. Kezdjük hát.

Kérlek, nézz ki magadnak egy futóversenyt úgy május körül, amit teljesíteni is fogsz már! Én is fogok neked ajánlani, itt a Balatoni Életmód  oldalain, de Te magad is keresgélhetsz például BSI oldalain. Jelöld be az időpontot, írd be a naptáradba a jelentkezési határidőket.

Ha ezzel megvagy, nézzük a felszerelésedet. Futócipő, itt kezdjük. Kérlek, menj el egy szakboltba, lehet egy áruház, mindegy, de szaküzlet legyen, ahol az eladók szakemberek és kifejezetten Neked fognak cipőt ajánlani. Mivel főleg aszfalton fogsz először futni, ezt mond az eladónak is. Bevállalhatod a cross cipőt is, vagyis félig aszfalt félig terepes cipőt. Ne riadj meg az árától, nézd meg az akciókat, válassz azok közül. Komolyan kell venned a cipő minőségét.

Adidas Duramo 3 futócipő

Gondolj csak bele, milyen nagy terhelés éri a bokádat, a térdedet, a csípődet, talpadat, minden csontod beleremeg egy-egy lépésbe! Nagyon nem mindegy, milyen a cipőd talpának rezgéscsillapítása, bokatartása. Hidd el, ott még nem tartasz, hogy kenyai futóként akár mezítláb is helyesen fuss…

Jöhet a ruházat. A cipő a legfontosabb, minden más már majdnem mellékes, de persze érdemes kihasználni a sportfejlesztések eredményeit a ruhánál is. Nyilván futhatsz egy fehér pólóban is, meg egy rövidnadrágban, vagy télen hosszú-szárú, bélelt úgynevezett polár nadrágban és szabadidő felsőben is. A lényeg maga a mozgás a futás, de észre fogod venni a különbséget a kifejezetten sportolásra fejlesztett ruhadarabok és a normál, szabadidős vagy utcai ruházat között. Mit jelent ez? A sportruházat anyaga és szövése jelenti a lényegi különbséget. Tudják jól a fejlesztők, hogy minden használat után mosnod kell, ezért rendkívül tartós anyagokból készülnek. Tehát a tartósság az egyik különbség, de ami lényegesebb, a megfelelő ruházat a tested felől átengedi a nedvességet, az anyag lehetővé teszi a nagyon gyors párolgást, miközben nem nedvesíti vissza a testedet, ami főleg hideg időben kulcsfontosságú! Nem tapad rád nedvesen a ruha, nem hűti feleslegesen a testedet, megmarad a kellemes komfortérzésed is. Kellemes viseletek, bőrbarát anyagokból készülnek ezek a sportruhák. A sportáruházak sajátmárkás termékei között is találsz magadnak megfelelőt, de persze a nagy márkák termékeinek minősége felülmúlja ezeket.

Nos tehát, van egy jó cipőd, megfelelő alsó és felsőruházhatod a futáshoz. A zoknit is idesoroljuk, sőt a kesztyűt és sálakat, hajpántokat is. A felsőruházatod kialakításánál vedd figyelembe, hogy néhány dolgot magaddal kell vinned, tehát zseb legyen rajta. Sokan kisebb övtáskával futnak, én ezt kipróbáltam és nem javaslom, még pedig azért, mert bizony minden plusz kütyü, amit magadon viselsz hátráltatni fog! Ez nem hátizsákos túra, hanem futás…szóval maradjunk egy olyan futó-felsőnél, amin legalább egy zseb van, s nem baj, ha cipzárral záródó. Ide el tudod helyezni a zsebkendőt – szükséged lesz néhányra- lakás, esetleg autókulcsot, rágót, vagy az MP3-t.

Lássuk csak hol tartunk: cipő, alsó- és felsőruházat, kulcsok, zenejátszó. Igen, futásra készen állsz.

Futásra készen

 

 

 

 

 

A következő cikk pedig már az első lépésekről szól, Tanuljunk meg futni – kezdőlépések- olvass bele itt a Balatoni életmódon!

Folytatjuk a tanulást!