Zabpelyhes túrógombóc

Túrógombóc

 Sokféle képen készítik ezt a népszerű ételt, amit én inkább a desszertek közé sorolok. A lényeg a túrón kívül a további hozzávalókban rejlik. A diétás étrendben a lazítós napon készítsük el 🙂

Hozzávalók:

50 dkg sovány túró (krémtúró, natúr)

1 csomag vaníliás cukor (vagy egész vaníliarúd amiből kiszedjük a belső magokat)

fél citrom héja és leve

kb 8 dkg zabpehely

zabkorpa

pici só

1-2 evőkanál méz

teljes kiőrlésű liszt

vaj, zsemlemorzsa

natúr joghurt

fahéj

Elkészítés

Ha főfogásnak szánod ezt a finom ételt, akkor ezzel kezd a menüt, mert a hozzávalók összeállítása után pihentetni kell. Pont annyi ideig, amíg az ebéd többi fogását  előkészíted.

Sovány krémtúrót használtam, 50 dkg-os kiszerelésben kapható, natúr. Tehát nem simán túrót, ami  szárazabb, mint ez a változat. Amennyiben azt választod, kevés tejföllel krémesre, kenhetőre javítsd fel az állagát.

Tehát a túrót beleteszem egy krumplinyomóba, átnyomom rajta, majd ízesítem: fél citrom reszelt héja,  leve, 1 csomag vaníliás cukor, egy-két evőkanál méz, zabpehely, zabkorpa, teljes kiőrlésű liszt.

A zabpehely nem baj, hogy kemény, és nagy szemű, fel fog puhulni. A zabkorpa és a liszt (teljes kiőrlésű) mennyisége annyi legyen, hogy összeálljon a masszád, tudd majd formázni kézzel, a liszt kb. 5 dkg a zabkorpa 2 evőkanálnyi. Pici só, ami az édes ízeket kicsit tompítja.

A liszt és a zabkorpa szilárdítja a masszánkat, „tartást ad”, a zabpehely és a túró adja a karakterét.

Ha összeállítottad, ami úgy 5 perc, tedd hűtőbe, fél órát pihentesd.

Tegyél fel egy magas falú edényben vizet, bőséges és  sós legyen, ha forr, helyezd bele a vizes kézzel formázott gombócokat. Szükséges pár perc, amíg a víz tetejére feljönnek. Addig készítsd elő a morzsát, amiben megforgatod a gombócokat. Ehhez egy kisebb lábasban vagy serpenyőben olvassz fel annyi vajat, hogy a beleszórt zsemlemorzsa elegendő legyen a gombócok megforgatásához. Picit pirítsd meg, de vigyázz, nehogy megégjen, ne hagyd magára! Kb. 10 dkg. a morzsa mennyisége.

Amikor a gombócok feljöttek a lassan lobogó víz felszínére, szedd ki őket a vajas morzsába, picit forgasd át benne őket, majd szedheted  tálra. Készen is vagyunk!

A gombócokat ezzel öntsd le tálaláskor:

1 pohár natúr joghurt (például Danone Aktivia) kevés fahéjjal elkeverve

Egészségi értéke az ételnek:

Sovány, natúr krémtúró: kalcium, fehérje, és zsiradék forrás.

Zabpehely, zabkorpa: rostok, nyomelemek pótlása, anyagcsere-folyamatokban fontos szerepet játszik, energiával lát el, lassú felszívódású szénhidrát, az emésztést segíti

Teljes kiőrlésű liszt: lassú felszívódású szénhidrát

Méz: természetes édesítőforrás, telítve antioxidáns-sejtvédő anyagokkal

Citrom, citromhéj: antioxidáns-sejtvédő tulajdonság, frissíti az ételt, semlegesíti az édes ízeket, emésztés-serkentő illó olajokkal (héjban)

Joghurt, natúr: fehérjeforrás, Bifidus-essensis lakto-baktérium az egészséges bélflóráért, emésztéssegítő

Fahéj: antioxidáns, emésztés-serkentő

A vaníliás cukor kivételével (amit kiválthatunk vaníliarúddal) kizárólag természetes és egészséges összetevőkből áll az ételünk. Amely élelmiszer 85-90% feletti természetes összetevőket tartalmaz, már elfogadható az egészséges életmód szempontjából. Semmilyen adalékanyagot, színezéket stb. nem tartalmaz a zabpelyhes túrógombócunk, sem összességében sem alkotórészeiben.

Próbáld ki Te is, a méz és a vanília miatt kellően édes lesz, még akkor is, ha a joghurtba nem teszel cukrot. 🙂

Jó étvágyat kívánok!