A körülmények vagyis a bennünket körülvevő tényezők befolyásolása nehéz vállalkozás, energiát rabló tevékenység, mely kevés eredménnyel kecsegtet. A körülményekhez alkalmazkodni emiatt lényegesen eredményesebb vállalkozás.

Az időjárás kedvezőre fordulásával már kevesebb önbíztatás azaz motiváció is elegendő a szabadban végzett sportoláshoz. Így aztán a vasárnapi kora reggeli napsütéses madárdalos séta vagy futás lazán letudható, még a családtagok ébredése előtt. Viszont az eső legyen bármennyire szitáló, sokat ront a kedven, hisz senki sem szeret víztől csatakosan futni, sétálni.

A modern kültéri ruházat sokat lendít a rosszabb vagyis kedvezőtlenebb időjárási viszontagságok elviselésén, ám akármennyire víztaszító is tréningruhánk, az el-,átázás valószínűsíthető.

Esőben a cipők nagy eséllyel be illetve át fognak vizesedni, beáznak. Ami száraz időjárásban előny, vagyis a szellőző cipőfelsőrész, az esőben a hátránya lesz. A vízcseppek, származzanak akár tócsába lépéstől vagy patakon átkelésből, avagy esőtől, mindenképpen bejutnak sportcipőnkbe.

A fejünk védelme már könnyebb, eső elleni dzsekiknél a fejre húzható csuklya alapvető, így a hajunk, fejbőrünk védelme nagyjából megoldott. A speciális sportruházat – nadrágok, shortok, felsőrészek – többnyire vízáteresztő, könnyen száradó anyagból készültek. Sok esetben – s persze nem extrém szakadó esőben vagy havazásban – viszonylag hosszabb ideig képesek lepergetni a külső felületükről a nedvességet, az esőcseppeket. Bizonyos idő után ez persze megszűnik.

Ajánlott rövidre venni a távot és ezáltal az esőben való sétát/edzést, ne ilyenkor akarjunk mindenáron rekordokat dönteni. Arra jó lesz egy másik, kedvezőbb időjárású nap is! Odahaza vegyünk váltogatva langyos és hideg vizes zuhanyt, alaposan töröljük magunkat szárazra, öltözzünk fel meleg, száraz ruhába, jót fog tenni egy nagy pohár forró tea és a pihenés, nyújtás.

A Wim Hof módszer

Terjedőben van egy immunterápiás módszer, melynek egyre növekszik követőtábora. Ez pedig egy holland extrém sportoló nevéhez fűződik, Wim Hof az úriember. Más néven a Jegesember. Jeges-hideg vízben úszni, jeges ülőfürdőt venni- ez utóbbit láthatjuk például Forma 1-es sportolóknál is, akik a verseny végén egy kád jégkockás vízbe ülnek bele. Ennek többféle változata van, egyik ilyen már nálunk is hódit, a hideg, jeges Balatonban úszás. A hideg vizes zuhanyozás – legalább 15 másodpercig tartó – mellett a megfelelő légzéstechnikának is szerepe van, amely a tüdőkapacitás fejlesztését szolgálja, valamint a vér CO2 szintjének megemelését is jelenti.

A módszerről könyv is megjelent, számos hanganyag és írás magyarázza ezt az immunerősítést célszó terápiát. Mielőtt magunk is belekezdünk – amely egyébként sportlásnál és a hétköznapokban is nagyban hozzájárulhat egészségünkhöz – keressük fel szakorvosunkat és az első lépéseket szakember irányításával tegyük meg.

Sokszor heteket, hónapokat töltünk edzéssel, felkészüléssel, majd a versenynapon esik az eső, vagy viharos szél fúj. A külső körülményeket befolyásolni és meghatározni csak energiapocsékolás, nem fog eredményt hozni. Jobban járunk, amikor megtanítjuk érzéseinket, gondolatainkat majd pedig szervezetünket is elviselni és alkalmazkodni mindezekhez. Gyakorlás, gyakorlás, ez pedig a tapasztalást hozza el számunkra, legyünk hajlékonyak, mint a nád, mely a szélben ugyan meghajlik, ám el nem törik 🙂