Sokak számára bonyolultnak tűnik minden percben felülvizsgálni s aszerint választani ételt, mely megfelel egy egészségtudatos és fitten-tartó életmódnak. Minden szokás kialakulásához idő szükséges, így idővel a jól átgondolt étkezés ugyanolyan egyszerű életmód lehet, mint a napi fogmosás rutinja

A cukros ételek, a szénhidrátok, különösen az egyszerű szénhidrátok addiktív módon viselkednek azaz hozzászokást eredményez fogyasztásuk, miközben egyre többet s többet kíván belőlük szervezetünk, pont úgy, mint bármely tudatmódosító szer esetében. Leszokni róluk is ugyanolyan módszeresen és bizony nehézkesen történik, akárcsak az alkoholról. Ráadásul a cukrokon túl a telített szírsavak is így működnek, vagyis egy sajtos péksütemény hatalmas negatív löket az agy számára.

Kizárólag tudatossággal szabadulhatunk meg rossz szokásainktól, mégpedig oly módon, hogy lecseréljük a korábbi káros élelmiszereinket egészségesekre illetve kevésbé károsakra. Már a teljes kiőrlésű termékek fogyasztása a pékáruk terén is nagy előre lépést fog jelenteni, lassan felszívódó szénhidrátokra cserélve a korábbi gyors felszívódásúakat. Így aztán a vércukorszintünk is lassabban emelkedik, lassabb inzulinválaszt ad szervezetünk. Majd lassabban is fog ez az inzulinszint csökkenni, nem fogunk egy inzulin hullámvasútra felülni, vagyis kevésbé és később fogunk megéhezni ismét, mintha egy cukros, fehér-lisztből készült, zsíros fánkot azaz egyszerű és túlzottan feldolgozott szénhidrátot ennénk meg.

Amikor száz és száz oldalról támad ránk a sok finom illat, ember legyen a talpán, aki tudatossággal legyőzi a csábító fagylaltokat, réteseket, süteményeket és ki tudja még mennyi, a szervezet számára azonban romboló élelmiszer okozta kísértést, melyet nyaraláskor, pihenés alatt a standok vagy éppen a hotel büféje kínál.

Az édes ízről lemondani szinte lehetetlen, ne is kínozzuk vele magunkat, inkább cseréljük le a süteményeket gyümölcsre, melyben szintén megtaláljuk az édes ízt. Így kapunk némi rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat is, ráadásul kisebb mértékben káros az ilyen módon bevitt cukor.  Keressünk cukormentes süteményt és fagylaltot kínáló standokat, cukrászdákat, ma már egyre könnyebb ezeket felkutatni. Persze mi magunk is összeállíthatunk és gyorsan elkészíthetjük, majd pedig magunkkal vihetjük saját gyártású zabkekszünket, édesítőszeres, tönkölybúzalisztes süteményünket.

A hotelek kínálatánál választhatjuk vagy magunkkal is vihetünk rizspudingot a búzadarából készült helyett. Választhatjuk a natúr joghurtot friss gyümölccsel a „gyári” édesített gyümölcsjoghurt helyett. A sajtok helyett kőrözöttet tehetünk a zsemlénkre, vagy padlizsánkrémet a vaj helyett, tonhalat a feldolgozott szalámik, felvágottak helyett. A mennyiségnél is a telepakolt nagyméretű tányért lecserélhetjük desszertes tányéra, melyre kevesebbet tudunk majd pakolni.

A mának élni helyett érdemes előrelátóan élni, és lemondás helyett büszkén vállalni az egészséges életmód velejáróit, a sportolást, az egészséges alapanyagból készült ételek fogyasztását, a modern, egészségtudatos konyhatechnikai módszerek alkalmazását.

Az air-fryerek idejében könnyedén tudunk olajmentesen rántott húst készíteni, lecserélhetjük a zsíros pörköltet grillezett ételekre, a körömpörköltet zöldséges-húsos egytálételre. A választás mindig a miénk, ahogyan az életünk minőségét is mi magunk határozzuk meg.