hot-2Ha könnyű lenne, mindenki ezt csinálná. Na jó, manapság egyre többen foglalkoznak vele, ilyen-olyan szinten űzve a sportot, rájöttünk ugyanis, hogy mozgás, rendszeresség nélkül a túlélés kisebb esélyt kap. Hát futunk..

Kevéssé valami elöl, inkább valami felé, egy általunk kitűzött cél vonzása tart bennünket ezen a rögös  úton. Ezen a csöppet sem könnyű, de ezernyi szépséget és kincset rejtő úton.

Rögös az út, fáradtságos, de szépségekkel teli

Rögös az út, fáradtságos, de szépségekkel teli

Futni könnyű? Próbáld ki.

A tél zord hidege január-február folyamán bekényszerít bennünket terembe s futópadra állva rójuk a kilométereket. Szebb napokon aztán irány a természet, felvértezve magunkat számos  eszközzel, úgy mint sísapka, kesztyű, kamásli a cipőn, még a viharos szél sem tántoríthat el a földön-futástól. Állhatatosság, kitartásimages

A megszerzett élmény a tiéd, akkor is, ha a futás mindig csak a végén ad örömet, közben pedig a legkevésbé! Persze elérhető a flow élmény, idővel…

Az edzések órái alatt koncentrálsz: mi a célod, mit akarsz elérni, mit vagy képes feláldozni? Hasonló gondolatok sokasága zajong a fejben. Csorog az izzadtság a homlokodon, koncentrálsz a légzésütemre, közben a gondolataid az edzés végén járnak, amikor végre lezuhanyzol és folyatod a napodat. Erőt merítesz a melletted állóról, ha Ő nem adja fel, akkor bizony Te sem!

images

A versenyek egészen más életet jelentenek a sportolónak – mindegy, hogy amatőr vagy profi az illető – ekkor már kemény heti edzésterv mellett készülsz, rengeteg lemondás mellett. Az lényegtelen, hogy milyen helyezésért állsz rajthoz: futottak és célba-értek kategóriában avagy esélyes vagy a dobogóra? A felkészülés ugyan olyan kemény mindenkinél.

maenner-t-shirt-sport-maus-mit-zuviel-gewicht-maenner-premium-t-shirt

Az edzést legalább olyan komolyan kell venni, mint magát a napi egyéb teendőket, a napi rutinodba illeszted be a sportra fordított idődet. Pedig ugye a nap csak 24 óra, amiben aludni s dolgozni is kell, s ott van a család, háztartás, barátok. Bizony valami sérül, valahonnét elveszed az időt. Önzés? Korántsem, hiszen

az önmagadra fordított idő megtérül mindenki számára.

14595577_1342435849102315_6760407120110750309_n

Az egészséges és  tartalmas élet – gyógyszerek és betegségek nélkül, egészséges és friss mentalitással – mostanra remélhetőleg mindenki számára egyértelművé tette, hogy rendszeres és megfelelő intenzitású sporttevékenység nélkül megoldhatatlan.

A versenyzés pedig egy plusz. Drog a javából, a még többet és még jobban belső késztetése hajt előre. Az is elegendő, ha önmagad teljesítményét növeled és fejleszted, s nem valakiért vagy valamiért. Az érem vagy a dobogós helyezés egy értékelés a bele adott munkádért.

Minden edzésben ott van az alázatod, a tiszteleted, a hited, a győzni-akarásod.

Minden egyes edzésnap után jobban és jobban fogod érzeni magad, növekszik az állóképességed is, de a szíved-lelked is átalakul, erősödik általa.

A bele fektetett munka, ez esetben az önmagadba fektetett munka. Saját magadon érzed, bizony nem könnyű, amíg a téglából ház lesz. Előbb edzel, itt fáj-meg ott, aztán szépen lassan – beleszámítva a visszaeséseket – átalakulsz, fejlődsz s néhány hónap vagy év alatt más emberré válsz.

Ezt mondogatom én is, ha a csípős téli szélben kell futni, vagy hajnalban csörög az óra, mert munka előtt még 15 percnyi gyakorlatsort végig kell csinálni…Igen, kell…

cross2A kincseket az út rejti, lassan kavicsonként adja meg magát az élet, s ezt csak saját magad járhatod végig. A Te lépéseid kellenek hozzá, a Te bele adott munkád és időd, s persze a hited, hogy a téglából valaha ház lesz..