images mountainCélegyenesben vagyunk, pár nap is rajthoz állunk a futóversenyen, eljött az utolsó edzések ideje, rendezzük sorainkat.

A mű kijött az öntőformából, még némiképp csiszolhatsz rajta, picit korrigálhatsz, de a felkészülés véget ért. Azt fogod mutatni magadból, amit az elmúlt hetek, hónapok edzésein, kisebb-nagyobb versenyein elértél.

Ez a verseny más, mint a többi. Van, akinek maratoni táv, van akinek 30 kilométer, vannak akik váltóban futják, vagy négyesben. S aztán ott van a mi távunk, a 7 kilométer,  hatoda a klasszikus távnak, könnyen teljesíthető. De épp ez az, ami miatt ne becsüld le, a túlzott önbizalom a táv felénél a levegőd elfogyását okozhatja.

Ez egy nemzetközi futóverseny, a 28. Spar Maraton Futófesztivál. 70 országból, mintegy 800 hazai településről érkezik a több tízezer futó, és a szurkolók tömege. Ez így együtt, valamint a kísérőrendezvények hangulata, a főváros, Budapest elképesztő versenyhelyszínei plusz stressz források. Ha kezelni tudod, javítja az időeredményedet, ha még nem, akkor rontja.Spar Maraton

Nézzük az utolsó napok feladatait.

Edzés még két alkalommal, a táv közeli távolságot lefutva.

Mostanra már biztosan van kipróbáld étkezési módszered, ételeid,  és Neked megfelelő kiegészítők. Javaslom a folyékony géleket használd energiapótlásra, legyen Nálad 1-2 adag, aminek kupakját lecsavarva a start előtt, és verseny közben is használni tudod a készítményt.

Energiazselé, gyors és hatékony energia

Energiazselé, gyors és hatékony energia

Ne vásárolj olyant, amit nem ismersz, használd azokat az ízeket, típusokat, amiket már kipróbáltál. Ezek a zseléket a vizes flakonodba, fél liter vízben feloldva , hígított formában is hasznodra lesznek.

Általában a banános, epres ízek a nyerők, már az illatuk is emeli a hangulatod. Mindig annyit használj belőlük, amennyi az adott fizikai kondíciódnak szükséges, ne vidd túlzásba, mert nagyon megemelik a pulzusod, s nem biztos, hogy tudod korrigálni.

Legyen rajtad a pulzusmérő, beállított riasztási szinttel, ami jelezni, ha túlzottan magas tempót diktálnál, ezzel megakadályozod az idő előtti kifáradást.

Ha futás közben problémád van, korrigálj! Ha elfogy a levegőd, válts olyan tempóra, rövidítsd annyira a lépéshosszt, hogy újra egyenletesen, kapkodás nélkül tudj lélegezni, majd óvatosan ismét gyorsulj fel.

A zenéid a személyi edzőid, azokat a számokat töltsd fel, amelyeket edzésnél is hallgatsz, ezek eszedbe fogják juttatni, milyen tempót diktálj, ha egy-egy szám megszólal.

Ha kapkodod a levegőt, segít az is, ha a karodat lejjebb engeded, a csípőd vonaláig, lazítsd el magad, ne tartsd ökölben a kezed, engedd le a vállaidat! Húzd ki magad, ne dőlj túlságosan előre, nézz magad elé, ne a cipőd orrát figyeld, ez hányingert okozhat, szédülhetsz.

A minta: Moses Mosop kenyai futó

A minta: Moses Mosop kenyai futó

Mélyen lélegezz, mély alhasi légzést alkalmazz. Vegyél nagy levegőt, mellkasod domborítsd ki, minél több levegőt juttatsz be, annál inkább oxigéndús lesz a véred, ami a vér áramlásához, a tápanyagok szállításhoz elengedhetetlen. Ne feledd: oxigén a véredben egyenlő az élettel.

Biztosan meg tudod csinálni ezt a versenyt, hiszen ne feledd, az edzéseiden számtalan alkalommal teljesítetted már a távot, tehát a kondíciód tökéletesen megfelel a célodhoz. Kizárólag mentális felkészültségeden fog múlni az eredményed!

A start a legkritikusabb szakasza a versenynek, biztos, hogy nagyobb iramban kezdesz, mint szükséges, akaratlanul is a többi futóhoz igazítod a lépteidet. Azonban 1-2 kilométer után ki kell zárnod a külvilágot, mintha egyedül lennél az edzéseden, s csak magadra figyelj. A Te futásodra, a Te tempódra, hozd ki magadból amit Te tudsz!! Na ezért fontos a zenejátszó, kizárod vele a külvilágot, már amennyire ez egy tömegrendezvényen lehet.

Zenejátszó, folyadék, pulzusmérő, GPS a távolságméréshez

Zenejátszó, folyadék, pulzusmérő, GPS a távolságméréshez

A  szurkolók, az út szélén síppal, dobbal, zenével biztatnak nagy segítségedre lesznek, ne felejts el mosolyogni.. 🙂

A verseny előtti napokban éheztesd ki magad, majd a verseny nap előtt 2-3 nappal töltsd fel a szénhidrátraktáraidat. Tehát fogyassz teljes kiőrlésű lisztből készült, energiát adó ételeket, tésztát, sovány húsokat, tejtermékeket. A verseny előtti napon előfordul, hogy nem tudsz megfelelően étkezni,  a stressz miatt gyomorproblémáid lehetnek. Legyen nálad egy tábla étcsokoládé, ha hányingered van, vagy hasmenés, azonnali segítség kell, pár kocka életmentő lehet.

A legfontosabb a folyadékháztartásod feltöltése. A légzéssel, izzadással, kiválasztással sok folyadékot veszítünk, legyen elegendő benned, amit a verseny alatt a frissítőpontoknál pótolnod is kel a megfelelő teljesítményedhez.

A versenynapon legalább banánt fogyassz, s egy gélt, ami oldott formában tartalmaz energiát adó cukrokat, taurint, koffeint.

Running-rabbitNe izgulj. Próbálj meg örömmel készülni és főleg örömmel teljesíteni, hiszen erre készülsz régóta, nehogy már egy kis izgulás elrontsa az élményt. rendezzük sorainkat. Képes vagy rá! A rajtnál találkozunk!