Akkor most egy kis gasztronómia, konyhaművészet- cuisine, azaz főzzünk valami finomat!

Konyhaművészet

Gombás-paprikás spagetti

A recepteket kicsit részletesnek tűnő leírással készültek el, úgy hogy könnyedén érthető, jól felhasználók legyenek.

Munkából hazaérve, úgy 30 perc alatt készítettem el, kellően kiéhezve és készülve a délutáni edzésre. Mivel kevés időm volt és aznapra keményebb edzést terveztem, gyorsan felszívódó szénhidrátra volt szükségem.

Így esett a választásom a durum lisztből készült tésztára ,  tojás nélküli, magas fehérjetartalmú  lisztből készítik.

Gombás Spagetti paprikával:

Előkészületek:

–          laska gombát vásároltam, egy tálcával, melynek felét használtam fel, csíkokra vágtam, de a tönk alsó, vastagabb részét nem tettem bele (laskagomba: ízletes, magas a víztartalma, a gombára érzékenyek ezt bátran fogyaszthatják, nem olyan allergén, mint például az igen erős spóratartalommal rendelkező champignon gomba)

–          kaliforniai paprikát, és sárga húsú paprikát szintén csíkokra vágtam (szép színes lesz az étel,  és a kaliforniai paprika kissé édeskés íze kiegészíti, erősíti a másik paprikáét)

–          újhagymát karikára vágunk, pici zöld rész is mehet bele

–          a spagettit egy tálra magam mellé készítem, én kettétörtem a hosszú szálakat

Készítési folyamat

A tűzhely egyik lapjára feltesszük a sós vizet, pár csepp olajat teszünk bele, ha felforrt beledobjuk a spagettit (2 főre 20-25 dkg-ot számoljunk, tehát a 500 g-os tasak tartalma két alkalommal elegendő

  1. a másik tűzhelylapra  felteszünk egy wok-ot, vagy egy nyeles serpenyőt, mérete, űrtartalma, mint a wok-é, kell a megfelelő átmérő és mélység a tészta terjedelmessége miatt
  2. kevés olívaolajat öntünk a wok-ba, majd amikor kellően meleg, de nem forró (nem füstöl!) rádobjuk a hagymát, gombát, paprikákat. Azért a végén a paprikát, mert vizet enged sülés közben, a hagymát és a gombát pedig pirítani akarjuk.

Gazdagíthatjuk halkonzervvel is, én paradicsomos halat kanalaztam a párolódó-sülő zöldségekre, fél konzervnyi mennyiséget. Igazán tápláló, ízletes lesz tőle az ételünk, a paradicsommártás pedig harmonikusan illeszkedik a többi íz közé.

Ne hagyjuk magára az ételt, könnyen leéghet! Közepes lángon (fokozaton) dolgozzunk.

Én rövid időre ráteszem a serpenyő fedelét, ne csak piruljon, hanem puhuljon, párolódjanak az összetevők.

  1. közben fűszerezünk is: ételízesítő – ebben már van só – (Vegeta, Delikát), ízlés szerint, valamint bors, oregano, ebből óvatosan, erőteljes fűszer!
  2. a paprikás-gombás alapunk előbb készen lesz, mint a tészta, ügyeljünk rá, hogy ne pároljuk, pirítsuk túl sokáig, akkor jó ha a gomba enyhén barnás-pirosas színű, a paprikák nem nyersek, de nem is túl puhák
  3. a megfőtt tésztát beleborítjuk egy fém szűrőbe, a fém szűrőt készítsük elő magunk mellé, csak bele kell borítani a főzőedényből a tésztát, és már engedhetjük is rá a hideg vizet, ezzel sokkoljuk a tésztát, finom, roppanós, nem szétmálló állagú lesz
  4. a tésztát öntsük a paprikás-gombás alapra, keverjük át és már tálalhatjuk is.

A végeredmény egy finoman illatozó, színes tésztaétel gazdagon, kitűnő és laktató egytálétel (gomba, paprika, hal, hagyma)

  • sajtot nem javaslok rá, mivel a paprika íze nem kívánja a sajtot, fogyasszuk így magában, csalamádéval, céklával, vitaminsalátával

Tipp:

Ha nem teszel bele halat, csak a zöldségeket, a gombás-paprikás spagettid kitűnő köret lesz például rántott szelet mellé is!

Ajánlom tehát edzések előtti étkezésre, amikor kevés idő alatt szeretnénk finom, ízletes ételt készíteni. A gombás spagettink tartalmaz szénhidrátot (energiát), zöldséget, fehérjét, ezáltal megfelel annak a követelménynek, hogy minden étkezésünk (főétkezések!) tartalmazzanak szénhidrátot, fehérjét, zöldséget.

 Tudod, táplálék-piramis elvét követve!

Táplálkozás-piramis

Jó étvágyat kívánok!